Ο πρόσφατα νεοεκλεγείς στην θέση του αρχηγού των Βρετανών Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον και νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, είναι μια πολιτική φιγούρα που εκφράζει την ανάδυση ενός ανεξέλεγκτου ριζοσπαστικού λαϊκισμού, με κύρια χαρακτηριστικά την πιο ακραία άρνηση απέναντι στην Ευρώπη, την απόλυτη εθνική περιχαράκωση. Ένα φαινόμενο που διευρύνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο, συνδυαζόμενο  με τάσεις αντισημιτισμού και ξενοφοβίας, οικονομικού λαϊκισμού. Φαινόμενα που δεν απαντώνται μόνο σε κόμματα δεξιάς λαϊκιστικής απόκλισης, αλλά και σε κόμματα με σοσιαλιστική ταυτότητα.

Στο μεταπολεμικό σκηνικό της Ευρώπης, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοια έξαρση εθνικολαϊκισμού και δημαγωγίας, όπως των τελευταίων ετών.

Ο παραδοσιακός βρετανικός ευρωσκεπτικισμός, διαμόρφωσε από την περίοδο ανακοίνωσης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, όχι απλά μια εντεινόμενη ρητορική λαϊκισμού, αλλά και μια τάση μέρους του εκλογικού σώματος, δια της συμπεριφοράς του να επιλέξει πολιτικούς που επιτίθενται με πρωτοφανή σφοδρότητα στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Και αυτή η αντίληψη λαϊκισμού και εθνικισμού που εκπέμπουν πολιτικές ηγεσίες, που   παρεμβαίνει εις βάρος της Δικαιοσύνης, του Κράτους Δικαίου, της ίδιας της έννοιας της Δημοκρατίας, αποτυπώνει μια ενίσχυση της πολιτικής απολυταρχίας. Την πολιτική ψευδαίσθηση ότι τα σημερινά προβλήματα στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, επιλύονται καλύτερα από μεμονωμένα εθνική κράτη, αντί της συνεργασίας.

Τα εθνικά πολιτικά συστήματα, οι δημoκρατικές αναφορές μας, δεν έχουν να αναμένουν κάτι από την επέλαση ενός θορυβώδους και μισαλλόδοξου εθνικισμού. Η επιδίωξη για την κατάκτηση της εξουσίας από τους σημερινούς λαϊκιστές, πλήττει την ηθική, τον δημοκρατικό έλεγχο, την πολιτική πραγματικότητα, τον πολιτισμό.

Τα κράτη μας, η Ευρώπης, διαμορφώνοντας το σχέδιο της ενοποίησης, χρειάζονται έναν συλλογικό οραματισμό, μια τολμηρή πολιτική πρόταση ολικής επαναφοράς, σε μια ανανεωμένη κανονικότητα. Για να μπορεί να απαντήσει στους προβληματισμούς, στις ανησυχίες των Ευρωπαίων Πολιτών, στο Κέντρο και στην Περιφέρεια.

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook