Την κατηγορεί για παράνομη διάσωση προσφύγων - Έκτακτη σύσκεψη του Κοινοβουλίου ζητά η αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στη ΜΚΟ Open Arms, διότι «δεν διαθέτει άδεια για διασώσεις στη Μεσόγειο», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή για την «αλλαγή πλεύσης» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων που διασώθηκαν.

«Η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και οι θεσμοί, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι πολίτες οφείλουν να υπακούουν όλους τους νόμους, και ουδείς εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή, περιλαμβανομένου και του σκάφους» της Open Arms, πρόσθεσε η Κάλβο.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε επισημάνει από τις αρχές Ιουλίου στην Open Arms πως, εάν το σκάφος της επαναλάβει τις μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις διάσωσης, κινδυνεύει με πρόστιμα έως 901.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει σε λιμάνι της χώρας τον κυβερνήτη του πλοίου, εάν διαπιστωνόταν πως πραγματοποιούσε επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης χωρίς άδεια.

Η Κάλβο υπενθύμισε πως ακόμη και ο ιδρυτής της Open Arms, Όσκαρ Καμπς, είχε παραδεχθεί «ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δράση του σκάφους» και ποιες είναι οι επιχειρήσεις που επιτρέπεται να εκτελεί. «Έχει άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτές είναι οι μόνες συνθήκες που μπορεί να αποπλεύσει και να επιχειρεί», υπενθύμισε η Κάλβο, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ser και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια, πάντως, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την τελική αποβίβαση των προσφύγων από το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ στη Λαμπεντούζα, εξαίροντας τη συμβολή της ισπανικής κυβέρνησης στην επίλυση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπενθύμισε πως σε όλη τη διάρκειά της, ο Σάντσεθ επικοινωνούσε με τις ιταλικές Αρχές «για να δει εάν θα ελάμβαναν κάποια απόφαση», χωρίς όμως οι επαφές αυτές να περιλαμβάνουν και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, μιας και ο ηγέτης της Λέγκας «καθημερινά έκανε γνωστή την άποψή του για τους μετανάστες και τα ιταλικά λιμάνια».

Όσον αφορά το έτερο σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ocean Vicking, που επίσης πλέει μεσοπέλαγα στη Μεσόγειο, αναζητώντας ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει πάνω από 300 διασωθέντες μετανάστες, η Κάλβο επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς της Ευρώπης για να λυθεί ο νέος γόρδιος δεσμός.

«Η Ισπανία είναι μια χώρα που εκπληρώνει και με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή της, το πράττουμε με κριτήρια ασφάλειας και ανθρωπιστικό καθήκον και αναμένουμε από την Ευρώπη να βελτιωθεί και να προοδεύσει γιατί δεν είναι δυνατόν να εναπόκειται μόνον σε μία χώρα να δίνει απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, με γραπτό τους αίτημα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, προκειμένου ο Σάντσεθ να δώσει εξηγήσεις για την «αλλαγή γνώμης» της κυβέρνησής του σχετικά με το Open Arms. Οι δύο παρατάξεις ζήτησαν από την πρόεδρο του Σώματος να συγκαλέσει την Μόνιμη Επιτροπή που αποτελεί το ανώτατο όργανο του Κοινοβουλίου σε περιόδους διακοπών, για να εγκρίνει την σύγκληση της Ολομέλειας. Στόχος είναι να συγκληθεί το Σώμα την επόμενη εβδομάδα και από εκεί και πέρα να αποφασισθεί εάν θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη και της Ολομέλειας.

Πηγή: newsbeast.gr