Στα μαλακά ρίχνει την Τουρκία η Κομισιόν στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης Προόδου, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε στις απαράδεκτες απειλές του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα «παγώσει» τις σχέσεις της με την Ε.Ε. αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σύμφωνα με \”τα Νέα\”, το προσχέδιο της έκθεσης περιορίζεται σε μια τυπική αναφορά στην υποστήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, καθώς και στη συνήθη διατύπωση ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Όμως, ουδεμία αναφορά υπάρχει στον χορό των δηλώσεων που πρώτος άνοιξε ο Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τις οποίες, η Άγκυρα απειλεί να παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν την προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Κύπρος.

Επιπλεόν, στο προσχέδιο, το οποίο μοιράστηκε εσωτερικά στην Κομισιόν στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία πιέζουν να υπάρξει σχετική αναφορά στην τελική έκθεση προόδου, το κείμενο της οποίας θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η έκθεση επαναλαμβάνει τα περσινά συμπεράσματα, αναγνωρίζοντας τις προόδους που έχουν γίνει σε διμερές επίπεδο, καθώς και τα «παράπονα» της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από την Τουρκία.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η ειδική αναφορά, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Θράκη και συναντήθηκε με μέλη της μειονότητας. Κι αυτό διότι η επίσκεψή αυτή ήταν ιδιωτική και όχι επίσημη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται προσπάθειες για την απαλειφή της συγκεκριμένης πρότασης.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα αντιμετωπίζει πυρά εκ των έσω και συγκεκριμένα από το ψευδοκράτος για την υποτιθέμενη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στα Κατεχόμενα κατήγγειλε τη συμφωνία, επέκρινε τον Ντερβίς Έρογλου για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η συμφωνία δεν προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Χθες, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλδίζ επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις έρευνες στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook