Τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και νεαρούς στο Σαντιάγκο της Χιλής, στη διάρκεια μιας νέας φοιτητικής διαδήλωσης. Η κινητοποίηση οργανώθηκε μία ημέρα μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φοιτητές, οι οποίοι ζητούν μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός ανηλίκων, συνελήφθησαν. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «σοβαρή διατάραξη της τάξης, καταστροφές και τραυματισμούς αστυνομικών», κυρίως με πέτρες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με αντλίες νερού και δακρυγόνα χιλιάδες φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί για την πορεία, τη διαδρομή της οποίας δεν είχαν εγκρίνει οι Αρχές.

Συνολικά, τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί και πέντε πολίτες.

Οι αρχές του Σαντιάγκο είχαν εγκρίνει τη διαδήλωση, την 37η από την αρχή του κινήματος, αλλά σε μια διαδρομή στις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας, μακριά από τη μεγάλη λεωφόρο Λα Αλαμέδα, στην οποία ήθελαν να διαδηλώσουν οι φοιτητές.

Σποραδικά επεισόδια έφερναν αντιμέτωπους ως το απόγευμα αστυνομικούς και διαδηλωτές σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο, γύρω από αυτοσχέδια οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά.

Οι φοιτητές κάλεσαν σε διαδήλωση μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις φοιτητικές ενώσεις και την κυβέρνηση.

Ο διάλογος αυτός άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πέντε μήνες κινητοποιήσεων των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που ζητούν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ζητούν αλλαγή μοντέλου στο χιλιανό εκπαιδευτικό σύστημα δύο ταχυτήτων, όπου ο δημόσιος τομέας δεν χρηματοδοτείται επαρκώς από τη δεκαετία του 1980, την εποχή της δικτατορίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook