Οι ομάδες της ΟΓΕ Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την προηγούμενη Τετάρτη στα γραφεία της ΔΟΠΑΦΜΑΗ για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής.

“Το ζήτημα της προσχολικής αγωγής ως κοινωνικό δικαίωμα, ως δικαίωμα κάθε παιδιού και αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Για να έχουν όλα τα παιδιά της πόλης μας μια δωρεάν θέση σε παιδικό σταθμό” αναφέρουν αρχικά στην ανακοίνωση τους.

Φέτος στο Δήμο Ηρακλείου οι αιτήσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Δήμου ήταν περίπου 2500 και θα πάρουν μόνο 1400 παιδιά από τους γονείς που τους επέτρεψαν να κάνουν αίτηση. Δηλαδή 1.100 οικογένειες βρίσκονται σε ομηρία για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, αναγκαζόμενοι να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να φιλοξενηθεί το παιδί τους σε έναν ιδιωτικό σταθμό ή να προσλάβουν νταντάδες ή να φορτώσουν τα παιδιά σε παππούδες και γιαγιάδες.

Η απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ ήταν ότι περιμένει πως θα «αδειάσουν» θέσεις το επόμενο σχολικό έτος, δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή και κάποια παιδιά θα πάνε σ’ αυτήν. Οι γονείς όμως δεν μπορούν να μένουν στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο. Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη σε αυτό το πρόβλημα, αφού δεν παίρνουν μέτρα για να αυξηθούν οι θέσεις σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς φτιάχνοντας  νέους παιδικούς σταθμούς. 

Αλλά και το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής βρίσκει το δήμο απροετοίμαστο και ανεπαρκή αφου δεν μεριμνά για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. Την νέα χρονιά τα νήπια θα στιβακτούν σε αίθουσες κοντέινερ, στις αυλές δημοτικών και γυμνασίων. 

Για μια ακόμη χρονιά, η κρατική χρηματοδότηση είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες, οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία συμβάσεων. Η δημοτική αρχή, για άλλη μια φορά, αποδέχεται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας, χωρίς να είναι πρόθυμη να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα.

Καλούμε τις νέες και νέους γονείς, τους εργαζόμενους και τα νεαρά νοικοκυριά να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, την κοροϊδία της δημοτικής αρχής. 

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις ομάδες της ΟΓΕ, τα εργατικά σωματεία, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του. Να διεκδικήσουν την ένταξη όλων των παιδιών στους δημοτικούς  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς παράλληλα με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.
 
 
Απαιτούμε:
Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

–          Να ενταχθεί ο δήμος στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παίρνοντας όλα τα μέτρα για κατασκευή νέων νηπιαγωγείων. 

Θα συνεχίσουμε φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη των νέων ζευγαριών αλλά κυρίως είναι δικαίωμα των παιδιών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook