Χωρίς σύμπραξη αλλά με δυο συνεργασίες του Ε. Δαμιανάκη και του Τ. Βάμβουκα πορεύεται ο νέος δήμαρχος Χανίων – Οι ευχές αλλά και οι αιχμές των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατά τον χαιρετισμό τους στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ

Τελευταία ενημέρωση: 15:47

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης προχωρά μόνος του ή σχεδόν μόνος του στο δύσκολο μονοπάτι της απλής αναλογικής του Κλεισθένη, με τον Ευτύχη Δαμιανάκη και τον Τάσο Βάμβουκα, να προχωρούν σε συνεργασία αλλά όχι σε σύμπραξη με την παράταξη του δημάρχου (κάτι που θα επέφερε και τη συνένωσή τους).

Η προθεσμία μέχρι και σήμερα, πριν την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να δηλωθεί σύμπραξη παρατάξεων με αυτήν του Π. Σημανδηράκη με στόχο την ενίσχυσή του και τη διασφάλιση από την πλευρά της δημοτικής αρχής πλειοψηφικού ποσοστού στη λήψη αποφάσεων, δεν έφερε καρπούς.

Πρόεδρος του Δ.Σ ο Ευτύχης Δαμιανάκης – Πώς ξεπέρασε η δημοτική αρχή τον σκόπελο του νόμου

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό ο πρόεδρος του συμβουλίου βάσει νόμου πρέπει να προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου, ο αντιπρόεδρος από τη δεύτερη εκλογικά δύναμη και ο γραμματέας από την τρίτη.

Από τη στιγμή που η προσέγγιση μετεκλογικά Σημανδηράκη – Δαμιανάκη περιορίστηκε σε συνεργασία (που επιτρέπει τη διατήρηση της αυτονομίας των δυο παρατάξεων ως δυο ξεχωριστών συνδυασμών) και όχι σε σύμπραξη, η αρχική πρόταση τις προηγούμενες ημέρες του Παναγιώτη Σημανδηράκη να προτείνει τον κ. Δαμιανάκη για πρόεδρο του Δ.Σ. προσέκρουε στον νόμο.

Για να “λύσει” το πρόβλημα αυτό, ο κ. Σημανδηράκης στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανιων, δήλωσε ότι η παράταξή του δεν έχει να προτείνει δικό της υποψήφιο. Έτσι κλήθηκε όποιος θέλει απο το Δ.Σ να προτείνει όποιον σύμβουλο επιθυμεί. Όπερ και εγένετο με την παράταξη του κ. Δαμιανάκη να προτείνει τον ίδιο τον επικεφαλής της για το προεδρείο του Δ.Σ.

Μετά από μυστική ψηφοφορία ο κ. Δαμιανάκης εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. με 27 ψήφους σε σύνολο 45.

Από τη θέση του προέδρου πλέον του Δ.Σ, ο κ. Δαμιανάκης δήλωσε προς το σώμα ότι ένας πρόεδρος συλλογικού οργάνου οφείλει να είναι πρόεδρος όλων. Όπως είπε πορευόταν πάντα συναινετικά και ως πρόεδρος οφείλει να συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις. Κάλεσε επίσης όλους μαζί να συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατό του τόπου.

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ προτάθηκε από την παράταξη του κ. Παπαδογιάννη ο Μανώλης Καραγιαννάκης ο οποίος εξελέγη μετά από ψηφοφορία με 39 ψήφους.

Γραμματέας του Δ.Σ προτάθηκε απο την παράταξη του κ. Δαμιανάκη ο Μ. Γιακουμογιαννάκης με 37 ψήφους σε σύνολο 45. 

Ευχές αλλα και αιχμές στους χαιρετισμούς των επικεφαλής

Στους χαιρετισμούς του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν έλειψαν και οι αιχμές με φόντο τις συνεργασίες.

Ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε πως θα εργαστεί η δημοτική αρχή από κοινού με όλα τα μέλη του Δ.Σ και πως το πνεύμα της συνεργασίας είναι κάτι διαπνέει τον συνδυασμό του. Επίσης ζήτησε από το σώμα για το πρώτο χρονικό διάστημα ανοχή εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο καθένας θα συνεισφέρει κάτι εποικοδομητικό από το δικό του μετερίζι.

Ο κ. Παπαδογιάννης από την πλευρά του, ανέφερε ότι η συνεργασία και η συναίνεση φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Είπε δε με νόημα, πως σε ό,τι αφορά στα μεγάλα θέματα θα υπάρξει αρχική ανοχή προς τη νέα δημοτική αρχή λόγω απειρίας, δεν θα υπάρξει όμως καμία ανοχή για τις επιλογές προσώπων και συνθέσεων που θα προκύψουν.

Λακωνικός ήταν ο κ. Δαμιανάκης ο οποίος ευχήθηκε η θητεία αυτή του Δ.Σ να είναι επωφελής για τα Χανιά.

Ο κ. Αρχοντάκης δήλωσε πως θα είναι μαζί με τη δημοτική αρχή εκεί που πρέπει και απέναντι εκεί που πρέπει. Δεν θα υπάρξει όπως είπε απο την παράταξή του λαϊκισμός αλλά επιχειρήματα. Σε ό,τι αγορά στις συναινέσεις αυτές φαίνονται στην πράξη είπε.

Εκ μέρους του κ. Βάμβουκα (ο οποίος απουσίαζε εκτός Κρήτης) ο κ. Ξανθουδάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία και όλοι μαζί να καταφέρουν να πάνε τον τόπο μπροστά.

Ο κ. Σαρρής από την πλευρά του τόνισε πως είναι σημαντικό ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι στο ΔΣ. Όπως είπε τη σύγκλιση και συναπόφαση “δεν τις περιμένουμε μόνο από τον δήμαρχο αλλά και από τους εαυτούς μας”.

Ο κ. Βουρλάκης ευχήθηκε δύναμη και υγεία σε όλους, ανέφερε ότι συνεχίζει η παράταξη μια βαριά κληρονομιά που κληροδότησε από τον Ν. Παπαντωνάκη και κατέληξε ότι δεν συμφωνεί με τις διαδικασίες του Κλεισθένη.

Τέλος ο κ. Ρίζος ανέφερε οτι η “Ανταρσία στα Χανιά” δεν έχει έρθει στο Δ.Σ για να δείξει ανοχή ούτε να δείξει συνενοχή σε πολιτικές που είναι ενάντια στο συμφέρον του λαού.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση εξελέγησαν τα μέλη που θα συγκροτούν την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Χανίων καθώς και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ως εξής:

Οικονομική Επιτροπή

Πρόεδρος ο αντιδήμαρχος Τ. Αλόγλου και μέλη οι αντιδήμαρχοι Γ. Ξανθουδάκης και Γ. Νικηφοράκης.

Από την παράταξη του κ. Σημανδηράκη τακτικό μέλος εξελέγη ο Μ. Καλογριδάκης, η Ε. Ζερβουδάκη και ο Σ. Μιχαηλάκης ενώ αναπληρωματικά ο Γ. Σημανδηράκης, ο Μ. Τσουπάκης και ο Γ. Γιαννακάκης.

Από την παράταξη του κ. Παπαδογιάννη τακτικά μέλη είναι οι Σ. Αποστολάκης και Π. Δρακάκης και αναπληρωματικά οι Δ. Λειψάκης και Μ. Κεμεσίδης.

Από την παράταξη του κ. Δαμιανάκη τακτικο μέλος εξελέγη ο Μ. Γιακουμογιαννάκης και αναπληρωματικό ο Ν Ψαρουδακης.

Από την παράταξη του κ. Αρχοντάκη τακτικό μέλος είναι ο Κ. Πρωτοπαπαδάκης και ο Γ. Φραγκάκης αναπληρωματικό.

Από την παράταξη του κ. Βάμβουκα τακτικό μέλος είναι ο Γ. Σπυριδάκης και αναπληρωματικό ο κΤ. Βάμβουκας.

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Πρόεδρος ο αντιδήμαρχος Ν. Χαζιράκης και μέλη οι αντιδήμαρχοι Α. Γιαννακάκης και Α. Βαρδάκης.

Από την παράταξη του κ. Σημανδηράκη εξελέγησαν τακτικά μέλη οι Μ. Τσουπάκης, Ε. Νικηφοράκης και Γ. σημανδηράκης. Αναπληρωτές είναι οι Ε. Ζερβουδάκη, Μ. Καλογριδάκης και Σ. Μιχαηλάκης.

Από την παράταξη του κ. Παπαδογιάννη, τακτικά μέλη οι Γ. Κουκουβιτάκης και Θ. Τζίκας και αναπληρωματικά οι Λ. Γούλας και Β. Τελεμένης.

Από την παράταξη του κ. Αρχοντάκη, τακτικό μέλος είναι η Ν. Αγγελάκη και αναπληρωματικός ο Γ. Σφυράκης

Από την παράταξη του κ. Βάμβουκα τακτικό μέλος εξελέγη ο Σ. Βαλυράκης και αναπληρωματικό ο Γ. Κουτράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook