Αντί για αυτοκίνητα, ξεχύθηκαν μικροί μεγάλοι στην οδό Τζανακάκη και τη Βαλαωρίτου

Μια ασυνήθιστη εικόνα σήμερα το απόγευμα στο κέντρο των Χανίων. Κεντρικοί δρόμοι που χαρακτηρίζονται για τον φόρτο κίνησης από διερχόμενα αυτοκίνητα, σήμερα ήταν άδειοι, ελευθεροι και ασφαλείς για τους πολίτες. 

Αντί αυτοκινήτων, μεγάλοι και μικροί είχαν ξεχυθεί στους δρόμους προχωρώντας σε διάφορες δράσεις άθλησης, μουσικής, κυκλοφοριακές αγωγής κλπ.

Όλα αυτά έγιναν σήμερα στο πλαίσιο της “Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο” με τους δρόμους πλησίον του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, τη Τζανακάκη και τη Βαλαωρίτου να παραμένουν κλειστοί από τις 17.00 έως τις 21.00 το βράδυ.

Στο σημείο βρέθηκε και η δημοτική αρχή Χανίων με τον δήμαρχο μάλιστα να φτάνει με το ποδήλατό του.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Σημανδηράκης, η Β φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας που απεργάζεται ο δήμος Χανίων θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα αποφασιστούν και θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις όπως ποδηλατοδρομοι, πεζοδρομήσεις κτλ στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού.

Το γεγονός μάλιστα ότι επελέγησαν οι οδοί Τζανακάκη και Βαλαωρίτου δεν ήταν τυχαίο, όπως είπε, καθώς δείχνει πώς θα είναι η περιοχή με την ενοποίηση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και του Δημοτικού Κήπου καθώς και με την πεζοδρόμηση του σημείου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει και δεύτερη φάση προώθησης των σχετικών ερωτηματολογίων προς τους πολίτες για το όραμά τους ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα.

Μεταξύ των δράσεων που υλοποίησε ο δήμος Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες της Παιδικής Βιβλιοθήκης για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικά δρώμενα, διαδραστικές προβολές, σεμινάρια σωστής χρήσης ποδηλάτου, πρότυπα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, ποδηλατοπορεία

Μάλιστα, στους συμμετέχοντες στις δράσεις θα δοθούν, έπειτα από κλήρωση, δωρεάν δέκα μηνιαίες κάρτες μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ Χανίων, οι πέντε εκ των οποίων αποτελούν χορηγία του αστικού ΚΤΕΛ.

Στόχος των δράσεων είναι η προώθηση των βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Ο Δήμος Χανίων ήδη εκπονεί μελέτη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ. www.svak4chania.gr), σχεδιάζοντας με επίκεντρο τον άνθρωπο, επιχειρώντας μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των πολιτών σήμερα και στο μέλλον, με στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook