Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα ίσως και να χρειαστεί να ξεπεράσει και το 50% κάνει ο επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν αναφέρει πως εξαιτίας της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «απαιτείται άμεσα \’κούρεμα\” ίσως και άνω του 50%», κρίνοντας επίσης πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν επαρκεί.

Μεγαλύτερη απομείωση, εκτιμά, θα αποτελέσει μεν «πιστωτικό γεγονός» με σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα αλλά επισημαίνει ότι «όσο καθυστερεί , τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας»

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει σε συνέντευξή του στη Real News πως για να γίνει αποδεκτή η απομείωση θα πρέπει να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ.Φουκς.

Ο Γερμανός βουλευτής υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Ο ίδιος επισημαίνει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα.

Ο Μ.Φουκς αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook