Την ώρα που η ανησυχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κλιμακώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δηλώνει πως η Αμερική δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της στην Άγκυρα να ξεκινήσει την επίθεση.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις αναφορές για «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία «απλώς εσφαλμένες» και συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία κανένα πράσινο φως».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει «έννομο συμφέρον και ανησυχία ως προς την ασφάλεια» στην περιοχή καθώς και πως υπάρχει στα σύνορά της «τρομοκρατική απειλή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού πρώτα προειδοποίησε την Τουρκία, στους δημοσιογράφους είπε πως οι Κούρδοι, με τους οποίους έχουν συνεργασία οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά τζιχαντιστών, είναι μεν καλοί άνθρωποι, αλλά δεν βοήθησαν τους συμμάχους στην Νορμανδία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

«Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία. Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, όπλα, χρήματα. Αλλά μας αρέσουν οι Κούρδοι», είπε.

Ξεκίνησε η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, πάνω από 180 επιθέσεις κατά Κουρδικών στόχων, όπως λέει το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ωστόσο έρχονται εικόνες από γειτονιές αμάχων όπου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τους. Σπίτια έχουν καταστραφεί και μάλιστα 8 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός προς το παρόν, ο αριθμός των τραυματιών.

Αυτό που αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, είναι πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες, όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες, σύμφωνα με το North Press Agency. Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κάνουν λόγο για προσπάθεια «αφανισμού των Κούρδων από πλευράς Τουρκίας».

iefimerida.gr