Οι προβλέψεις επαληθεύθηκαν: ο Φρανσουά Ολάντ και η Μαρτίν Ομπρί θα μονομαχήσουν την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των σοσιαλιστικών primaires. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια γάλλοι ψηφοφόροι έσπευσαν χθες στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2012, ωθώντας ακόμα και ορισμένους πολιτικούς της Δεξιάς, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί, Λοράν Βοκιέζ, να μιλήσουν για «ωραία άσκηση δημοκρατίας».

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, αργά χθες, ήθελαν τον Φρανσουά Ολάντ να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, με ποσοστό περίπου 39%, και να τον ακολουθεί η Μαρτίν Ομπρί με 30%. Εντύπωση προκάλεσε ότι στην τρίτη θέση δεν βρίσκεται η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αλλά ο Αγνό Μοντεμπούρ με ποσοστό περίπου 17%, ενώ η Ρουαγιάλ ακολουθεί με 7% και έπονται ο Μανιουέλ Βαλ με ποσοστό 5% και ο Ζαν-Μισέλ Μπελέ με μόλις 1%. Ετσι η προσπάθεια διεκδίκησης του σοσιαλιστικού χρίσματος τελειώνει εδώ. Όπως γράφουν Τα Νέα, έχουν όλοι δεσμευτεί εγγράφως να στηρίξουν τον νικητή της εκλογικής διαδικασίας. Δεν έχουν εντούτοις ανοίξει τα χαρτιά τους όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσουν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/1A7AA4C8CA86B0F4887E0FE7050D366C.jpg\"

«Εκανα την προεκλογική εκστρατεία που ήθελα και γι\’ αυτό δεν έχω να λυπάμαι για τίποτα», δήλωσε προσερχόμενο χθες στις κάλπες το φαβορί για το χρίσμα, ο Φρανσουά Ολάντ. «Γαλήνια και βεβαία πως οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την πραγματική αλλαγή», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί. Φωτιά πήραν τα φλας και όταν προσήλθε να ψηφίσει ο πάλαι ποτέ σταρ των Σοσιαλιστών, ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Από κανέναν δεν ξέφυγε η κουρασμένη του όψη. «Δεν είναι μυστικό για κανέναν, ψήφισα τη Μαρτίν Ομπρί», περιορίστηκε να πει. Στην πραγματικότητα, πολλοί θεωρούν πως η Ομπρί έχει πληρώσει ακριβά το «σύμφωνο μη εχθρότητας» που είχε υπογράψει με τον DSK.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κάθε περίπτωση, στην οδό Σολφερινό της Αριστερής Οχθης, στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιτελείς και ακτιβιστές εστίαζαν στην υψηλή συμμετοχή στις primaires (επισήμως, ο πήχυς είχε τοποθετηθεί στους ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους), κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία». Για πρώτη φορά στην ιστορία των Σοσιαλιστών και της Γαλλίας, οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα ήταν χθες ανοιχτές σε όλους και όχι μόνο στα μέλη του κόμματος – αρκούσαν η καταβολή ενός ευρώ και η ενυπόγραφη προσχώρηση στις «αξίες της Αριστεράς».

 «Αναγνωρίζω τον εαυτό μου στις αξίες της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, στο σχέδιο μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας, αδελφοσύνης, κοσμικότητας, δικαιοσύνης και αλληλέγγυας προόδου», ανέγραφε πιο συγκεκριμένα στο επάνω του μέρος το πρώτο έγγραφο που υπέγραφαν οι ψηφοφόροι. Ιδιαίτερη ικανοποίηση στο κόμμα προκάλεσε το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που άφηναν μετά την ψήφο και το τηλέφωνο ή το e-mail τους.

Οπως σημείωνε η «Liberation», οι Σοσιαλιστές «ονειρεύονται ήδη μια προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία α λα Ομπάμα»: από τους 35 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συμμετείχαν στις τελευταίες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, τα δύο εκατομμύρια μεταμορφώθηκαν κατόπιν σε ενεργά μέλη της εκστρατείας – και πρωταγωνιστές της επιτυχίας – του Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook