Ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή και Βουλευτών στην αντιπεριφέρεια Χανίων – Ζητούμενο η εφαρμογή του Νόμου

Για πολλοστή φορά το θέμα των ζημιών που προκαλούν σε καλλιέργειες και γενικά περιουσίες τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα απασχόλησε σε σύσκεψη εκπροσώπους φορέων του νομού Χανίων.

Αυτή την φορά η σύσκεψη προκλήθηκε με αφορμή την μεγάλη επέκταση του φαινομένου που παρατηρείται σε πολλά χωριά του Δήμου Κισσάμου, αλλά αφορά γενικά όλους τους Δήμους του Νομού.

Για τον λόγο αυτό στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής συμμετείχαν Βουλευτές , η αστυνομία, Περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους, την Διεύθυνση Δασών, Αγροτικής Ανάπτυξης, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων  και άλλων εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.

«Γίνονται λάθη, μπερδεύονται χρήσεις γης. Δεν είναι δυνατόν σε αμιγώς γεωργική γη να υπάρχει κτηνοτροφία και μάλιστα ανεπιτήρητη. Κάθε φορέας και υπηρεσία πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα» ανέφερε ο κ.Καλογερής.

«Η κατάσταση στο νομό μας έχει φτάσει σε πολύ δύσκολο σημείο από την συνύπαρξη κτηνοτρόφων και αγροτών στις ίδιες περιοχές» ανέφερε ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης επισημαίνοντας και τα εξής:

«Το θέμα υπήρχε από παλιά, αλλά τα πράγματα έχουν ξεφύγει σε κάποιες περιοχές και πιστεύω ότι χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν κάτι παραπάνω. Και η αστυνομία και οι δήμοι και η δικαιοσύνη να κάνει κάτι παραπάνω…..

Η παραδοσιακή μας αγροτική οικονομία είχε συνύπαρξη κτηνοτρόφων και αγροτών, όμως αυτό προϋποθέτει τάξη, κανόνες, νόμους και εφαρμογή των νόμων. Οι νόμοι πρέπει και μπορεί να εφαρμοστούν και θα εφαρμοστούν.

Για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα έκανε λόγο η Βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας πως «τα Χανιά έχουν γυρίσει σελίδα μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι η εφαρμογή του νόμου αλλά πάνω από όλα να υπάρξει ένας συνσυασμός δράσεων τέτοιος, ο οποίος να αφαιρέσει το πρόβλημα από την περιοχή και να δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουμε να έχουμε και μια πλήρη εικόνα για το πόσα ζώα υπάρχουν και που υπάρχουν.

Πάντως εκπρόσωποι των Δήμων, ζήτησαν την αλλαγή του νομικού πλαισίου, επικαλούμενοι την αδυναμία που έχουν οι Δήμοι για την εφαρμογή του, κυρίως στο θέμα της περισυλλογής των αδέσποτων αιγοπροβάτων και ζήτησαν να αναλάβει την αρμοδιότητα η αστυνομία.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα ισχύουν και σήμερα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να περισυλλέγουν τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, να τα τοποθετούν σε κάποιο χώρο και εαν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης τους να πληρώσει ένα πρόστιμο για να τα παραλάβει

Εαν δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης, τότε θα ζώα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό ή το κρέας τους θα δίδεται σε ιδρύματα.

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, Γιώργος Λυμπινάκης τόνισε πως  πρέπει να δημιουργηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας, Επιτροπή Περισυλλογής Αδέσποτων Ζώων, ενώ επεσήμανε ότι για την αστυνομία δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που να μπορεί να μαζέψει τα αδέσποτα ζώα. Όπως είπε, αρμοδιότητα της αστυνομίας είναι μόνο ότι έχει να κάνει με ζωοκλοπή και κακοποίηση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook