Το στρες όπως και το άγχος είναι σαν ένα μικρό τερατάκι, το οποίο εμφανίζεται στη ζωή σου και την καθημερινότητά σου, και δυστυχώς μόνο κακά πράγματα κάνει σε όλους τους τομείς.

Σκέψου μόνο πόσο αγχώνεσαι όταν έχεις μια συγκεκριμένη προθεσμία για κάποια εργασία στη σχολή ή τη δουλειά σου. Όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά τόσο στην ψυχική σου υγεία, όσο και στην επιδερμίδα, την υγεία ή τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.

Η ειδικός Dr. Mary Jacobson αναφέρει πως οι στρεσογόνοι παράγοντες σωματικοί και πνευματικοί μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σου, με το πιο συχνό φαινόμενο να είναι η καθυστέρησή της. Και ισχύει πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι μαζί με όλα τα άλλα θέματά σου, είναι μία καθυστερημένη περίοδος.

Η Jacobson εξηγεί πως όταν το στρες προκαλεί μία ακανόνιστη περίοδο, αυτό έχει να κάνει με τις ορμόνες σου και πιο συγκεκριμένα οι επικοινωνίες μεταξύ του εγκεφάλου σου, των επινεφριδίων (που παράγουν την «ορμόνη στρες» κορτιζόλη) και των ωοθηκών σου. Οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να μελετήσουν τους ακριβείς μηχανισμούς, διότι το στρες είναι ένα πολύ περίπλοκο πράγμα.

Να όμως τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα σου: «Υποθέτουμε ότι υπάρχει κάποια καταστολή στη λειτουργία του υποθάλαμου και της υπόφυσης στον εγκέφαλο, όταν είσαι αγχωμένη. Αυτοί οι αδένες δουλεύουν παράλληλα για να ελέγξουν το ενδοκρινικό σύστημα που περιλαμβάνει τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών σου και την ωορρηξία», αναφέρει η ειδικός Dr. Mary Jacobson.

Επομένως καλό θα ήταν να βρεις τρόπους να σταματήσεις να αγχώνεσαι και να προσπαθήσεις να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook