Τοποθέτηση ημετέρων και “ανθρώπων της Περιφέρειας” εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου και “ηρακλειοποίηση” του ΔΗΠΕΘΕΚ μερικές από τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν στον δήμαρχο

Βολές με “βαριές κουβέντες” κατά του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη για τους χειρισμούς του στο θέμα της εκπροσώπησης του δήμου στο ΔΗΠΕΘΕΚ εξαπέλυσαν επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι κ. Παπαδογιάννης και Αρχοντάκης κατηγόρησαν τον δήμαρχο οτι όρισε πρόσωπα της δικής του επιλογής,  χωρίς να έρθει σε καμία συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις και μάλιστα εξαπάτησε το δημοτικό συμβούλιο αφού άφησε να εννοηθεί οτι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αντ’αυτού, ο κ. Σημανδηράκης εκπροσωπώντας μόνος του το δήμο Χανίων, “όρισε τα μέλη που ο ίδιος ήθελε”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης,  τοποθετώντας, όπως είχε πει νωρίτερα ο κ. Παπαδογιάννης, “κομματικούς φίλους” και συμβούλους του κ. Περιφερειάρχη.

Ο κ Παπαδογιάννης κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων οτι λειτούργησε αυταρχικά, απαξίωσε το δημοτικό συμβούλιο και ανθρώπους όπως τον κ. Αρχοντάκη – που ήταν ο πρώτος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ – ή τον κ. Λειψάκη – που διετέλεσε πρόεδρος επί δύο τετραετίες – τους οποίους δεν θεώρησε άξιους να συμμετέχουν στη σύνθεση του ΔΗΠΕΘΕΚ.

“Ποιός ελέγχει το ΔΗΠΕΘΕΚ. Μήπως είναι η Περιφέρεια;” σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης επισημαίνοντας οτι βασικός μέτοχος είναι ο δήμος Χανίων, κατ’επέκταση πληρώνεται από τους δημότες των Χανίων και παρόλα αυτά δεν “ελέγχεται” από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά την Περιφέρεια.

Ο κ. Αρχοντάκης αναφέρθηκε σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα (δείτε εδώ), επικρίνοντας τους χειρισμούς του δημάρχου Χανίων ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε ευθέως τον κ.Σημανδηράκη οτι “πονηρά σκεπτόμενος” άφησε να εννοηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, οτι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε ο δήμος Χανίων να εκπροσωπηθεί μόνο από τον δήμαρχο και να ορίσει τα μέλη που ο ίδιος θα ήθελε”. 

Παράλληλα ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε οτι κανείς δεν στρέφεται κατά των μελών του ΔΗΠΕΘΕΚ, όμως το θέμα είναι πολιτικό αφού ο βασικός μέτοχος που είναι ο δήμος Χανίων και που κατ’επέκταση επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό (280.000 ευρώ σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ενώ η Περιφέρεια επιβαρύνεται με το 1/3 αυτού του ποσού), δεν εκπροσωπείται από παρατάξεις της μειοψηφίας.

“Δεν μπορεί άλλος να πληρώνει και άλλος να διοικεί”, κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης

Αυτό που πυροδότησε προς στιγμή την ατμόσφαιρα και που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Σημανδηράκη ήταν η φράση του κ. Λειψάκη οτι στόχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής “ήταν πώς θα διώξει τον Αεράκη από τον ΔΗΠΕΘΕΚ και τώρα στόχος είναι η πορεία του ΔΗΠΕΘΕΚ προς το Ηράκλειο”

Ο κ. Σημανδηράκης απάντησε αμέσως σημειώνοντας οτι το να κατηγορείται ο δήμαρχος Χανίων οτι προσπαθεί να μεταφέρει το ισχυρότερο όπλο πολιτισμού που διαθέτει ο δήμος, προς το Ηράκλειο, ισοδυναμεί με την κατηγορία για πολιτική μειοδοσία.  Αυτό είναι ντροπή, είπε  ο κ. Σημανδηράκης προσθέτοντας ωστόσο οτι κρατάει μια επιφύλαξη για το αν ο κ. Λειψάκης είχε πρόθεση να προχωρήσει σε τέτοια κατηγορία ή αν αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτής.

Ο κ. Λειψάκης λαμβάνοντας τον λόγο, μετά τον δήμαρχο Χανίων επεσήμανε οτι δεν αναφερόνταν προσωπικά στον κ.Σημανδηράκη και δήλωσε οτι επιθυμεί να ανακαλέσει. Με την σειρά του ο δήμαρχος, δέχτηκε την οπισθοχώρηση του κ. Λειψάκη και ανακάλεσε την λέξη “ντροπή” που του απηύθυνε προηγουμένως.

Επίσης ο κ. Σημανδρηάκης, απαντώντας για την σύνθεση των μελών του ΔΗΠΕΘΕΚ, αρκέστηκε στο να απαντήσει οτι αν το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που έχουν επαφή με την Περιφέρεια ή άλλους φορείς αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα και αυτό που έχει σημασία είναι αν αυτοί οι άνθρωποι είναι παραγωγικοί και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί στο μέλλον.

Δείτε παρακάτω τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook