Περίπου 200 σπίτια ακατάλληλα για κατοίκηση στον δήμο Πλατανιά – Στα Χανιά ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Πρώτη ενημέρωση 10.40 / Τελευταία ενημέρωση 14.21

Χρήματα υπάρχουν, μελέτες υπάρχουν, δυστυχώς δεν υπάρχει ευελιξία καθώς διαδικασίες που αφορούν σε θέματα πολιτικής προστασίας και αποκατάστασης των καταστροφών που υπέστη η περιφερειακή ενότητα Χανίων από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου, σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσκίνητες υπηρεσίες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και εμπλεκόμενων φορέων, έγινε σαφές ότι υπάρχουν υπηρεσίες που αντί να διευκολύνουν επείγουσες διαδικασίες έργων που αφορούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,  τις παρεμποδίζουν.

Συγκεκριμένα, μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου, έχουν αντιμετωπιστεί προσωρινά τα προβλήματα και οι ζημιές που είχαν προκληθεί, δεν έχουν όμως αποκατασταθεί οριστικά και με ασφάλεια οι κατεστραμμένες υποδομές, παρά τις έκτακτες διαδικασίες που είχαν κινηθεί και τα χρήματα που είχαν δοθεί.

Απαντώντας σε αυτό ο Γ. Γ.  ανέφερε με νόημα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κανείς δεν πρέπει να δημιουργεί τη δική του ατζέντα και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο αλλά να μην τον παρερμηνεύουν:

“Και χρήματα υπάρχουν που δεν έχουν απορροφηθεί και μελέτες υπάρχουν και έργα υπάρχουν. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ζητήματα διαδικασιών τα οποία ανέδειξαν στη σύσκεψη οι αυτοδιοικητικοί. Διαδικασίες που πρέπει να λυθούν από το κράτος για να είμαστε πιο ευέλικτοι. Το κομμάτι που αφορά στην παρέμβαση του υπουργείου σε σχέση με τις παρατάσεις των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης προχωρά κανονικά σε συνεργασία με την περιφέρεια. Πρέπει αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην προσπαθεί κανείς να δημιουργεί δική του ατζέντα. Την ατζέντα τη θέτουν οι αυτοδιοικητικοί και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και είναι καλό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που έχουν σχέση με το ελεγκτικό κομμάτι, βεβαίως να εφαρμόζουν τον νόμο αλλά να μην τον παρερμηνεύουν.

Σαφής της κατάστασης που επικρατεί και των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που τίθενται από υπηρεσίες, υπήρξε στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής:

“Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ορισμένα χρήματα που περιμένουν να τα αξιοποιήσουμε. Το ζήτημα που θέσαμε είναι αυτό της γραφειοκρατίας που καθυστερεί πάρα πολύ τις διαδικασίες. Όταν ο νομός είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα κάτω από αυτό το καθεστώς να συμβασιοποιήσουμε ένα έργο σε λιγότερο από 3-3,5 μήνες αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα. Άρα πρέπει να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο και επιπλέον να δούμε και κάποιες αγκυλώσεις που προκύπτουν από υπηρεσίες του κράτους οι οποίες ακολουθούν τη νομιμότητα, αλλά όταν το κάνουν με ευλάβεια και επικεντρώνονται μόνο σε αυτήν, είναι επόμενο να χάνουμε τον στόχο σε θέματα που είναι επείγοντα. Για παράδειγμα υπάρχει μια διχογνωμία αυτή τη στιγμή στην Κρήτη με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν και κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί επείγουσα η μελέτη για ένα έργο που είναι επείγον και για το οποίο πρέπει να προηγηθεί η μελέτη προκειμένου να γίνει σωστά το έργο και όχι πρόχειρα. Η μελέτη σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεωρείται επείγουσα και να ακολουθεί τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, συν ζητήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν κάτω από τέτοιο καθεστώς να μην μπορούμε να πάρουμε μηχανικούς. Οι δήμοι, εκτός του δήμου Πλατανιά και του δήμου Χανίων, δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντάξουν έναν φάκελο για να υποβάλουν πρόταση. Μας ζητάνε τη βοήθεια τη δική μας με τους λίγους μηχανικούς που έχουμε και εμείς. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή η περίοδος επείγουσας ανάγκης να θεωρείται το 8μηνο που ορίζει ο νόμος, εντός του οποίου μπορείς να προσλάβεις κάποιους για κάποιο διάστημα. Τώρα έχουμε τα χρήματα, τώρα έχουμε τις μελέτες, τώρα έχουμε τα έργα και θέλουμε ανθρώπους ειδικούς”.

Περίπου 200 σπίτια ακατάλληλα για κατοίκηση στον δήμο Πλατανιά 

Χαρακτηρισμένα κόκκινα και κίτρινα, είναι περίπου 200 σπίτια στον δήμο Πλατανιά που επλήγησαν από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2019 με αποτέλεσμα να καταστούν ακατάλληλα προς κατοίκηση. Ο αριθμός των σπιτιών οριστικοποιήθηκε μετά από εκατοντάδες αυτοψίες που διενήργησε το ειδικό κλιμάκιο που συστάθηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και εδρεύει στον ΟΑΚ. 
Τα σπίτια αυτά έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιοχές του δήμου Πλατανιά, όπως τους Λάκκους, τα Καράνου, τα Παλιά Ρούματα, το Γαβαλομούρι, το Νιο Χωριό.

Τα χαρακτηρισμένα ως κόκκινα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν ενώ τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα μπορούν να κατοικηθούν εφόσον γίνουν πρώτα παρεμβάσεις. Για να γίνουν όμως παρεμβάσεις και να εκδοθούν άδειες αποκατάστασης πρέπει πρώτα να εκπονηθεί μελέτη γεωλογικής καταλληλότητα, μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες. Να σημειωθεί ότι όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί εγγράφως αλλά και τηλεφωνικώς ώστε να γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη: “ο δήμος έχει ζητήσει άμεσα από το ΙΓΜΕ να κάνει μια γεωλογική μελέτη καταλληλότητας των εδαφών, για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο τα εδάφη θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ώστε να βγουν άδειες οικοδομικές. Το ΙΓΜΕ απάντησε άμεσα ότι μια τέτοια μελέτη απαιτεί το λιγότερο 6 μήνες. Επειδή το ΙΓΜΕ είναι ο πιστοποιημένος φορέας ζητήσαμε με επείγον έγγραφό μας, να έρθει κλιμάκιο και να κάνει μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, που θα πληρώσει ο δήμος Πλατανιά και η οποία θα δείξει τι πρέπει και μπορεί να γίνει με τις άδειες οικοδομών ή τις αποκαταστάσεις των κτιρίων. Χωρίς αυτή τη μελέτη δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες αποκατάστασης των κτιρίων”. 

Το πρόβλημα τίθεται κυρίως για όσους πολίτες τα κτίρια αυτά αποτελούν πρώτη και όχι δευτερεύουσα κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δουν αν υπάρχει τρόπος να φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να απευθυνθούν στον δήμο για να βρεθεί μια λύση στέγασής τους. 

“Ο δήμος Πλατανιά έχει περίπου 200 κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες και κίτρινες, δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα πλημμυρόπληκτες. Πρέπει να κάνει μια διαδρομή το έγγραφο, να περάσει από 4 υπουργεία. Ευτυχώς, ο Γ.Γ. μας είπε σήμερα ότι αυτά τα πράγματα θα αλλάξουν και η νέα δομή θα επιταχύνει τέτοιες διαδικασίες. Φανταστείτε όμως ότι από τον Φεβρουάριο δεν έχει ακόμα κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος ο κατεξοχήν πλημμυρόπληκτος δήμος της περιφερειακής ενότητας. Οπότε πρέπει να δούμε το ζήτημα της γραφειοκρατίας” τόνισε από την πλευρά του για το ζήτημα ο αντιπεριφέρειαρχης Χανίων.

Ασφάλεια στο δίκτυο δεν υπάρχει  

Επιπλέον, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο οδικό δίκτυο του δήμου Πλατανιά. Έχει αποκατασταθεί η διέλευση όμως καμία από τις παρεμβάσεις που έγιναν δεν καθιστούν ασφαλές το δίκτυο.

Για τον λόγο αυτό τις ημέρες που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα κάθε μετακίνηση από αυτούς τους δρόμους που είχαν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποφεύγεται από τους πολίτες.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαλανδράκης: “Ασφάλεια στο δίκτυο δεν υπάρχει. Κάνουμε συνέχεια παρεμβάσεις αλλά για να γίνουν έργα οριστικής αποκατάστασης των υποοδομών απαιτούνται μελέτες που είναι πολύ δύσκολες και χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπονηθούν καθώς αφορούν σε έργα γεωτεχνικά και γεωλογικές και υδραυλικές. Όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει οι δημότες ή οι επισκέπτες να αποφεύγουν το δίκτυο που έχει πληγεί.”

Ο κ. Μαλανδράκης υποστήριξε ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί άμεσα το πρώτο χρονικό διάστημα έφτασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ και χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη των δρόμων και την αποκατάσταση της διέλευσης. Τα 33 εκ. ευρώ όμως,  ήρθαν στον δήμο, σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, στο τέλος Ιουλίου ενώ ήταν εγκεκριμένα από τα μέσα Απριλίου.

“Στη συνέχεια με τις διαδικασίες που προβλέπονταν από τα δημοτικά συμβούλια, τις αλλαγές και τις αποφάσεις αρχίσαμε να κάνουμε διαδικασίες μετά τις 20 Σεπτέμβρη, δεν γινόταν νωρίτερα.

Έχουμε όμως ήδη συνεργαστεί με μελετητικές ομάδες, έχουμε κάνει τροποποίηση του τεχνικού δελτίου και περιμένουμε την έγκριση από την Αποκεντρωμένη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε τη διαδικασία που μας επιτρέπει ο νόμος για απευθείας διαπραγμάτευση στα έργα σημειακών παρεμβάσεων τα οποία θα ανακουφίσουν και θα δώσουν λύσεις σε αρκετά όχι όμως σε όλα τα προβλήματα. Η οριστική λύση θα δοθεί με οριστικές μελέτες που είναι ειδικού τύπου που χρειάζονται χρόνο και έχουν μεγάλο κόστος” συμπλήρωσε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Χαρδιαλιάς αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση και ανασχεδιασμό που επιχειρείται στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Όπως είπε χθες αναρτήθηκε στη διαύγεια η εγκύκλιος που αφορά σε οδηγίες σε σχέση με τις πλημμύρες, ενώ ακολουθεί σχέδιο για τις πυρκαγιές και τους σεισμούς.

“Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα επικαιροποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε σε 15 μέρες να παρουσιαστεί η συνολική πρόταση του υπουργείου που θα έχει τον κωδικό Δάρδανος και θα αφορά στις πλημμύρες.

Ταυτόχρονα εργαζόμαστε στο κομμάτι που αφορά στο σχέδιο 4 με την κωδική ονομασία Ιόλαος που θα αφορά αποκλειστικά το ζήτημα των πυρκαγιών. Την ευθύνη που είχε όλα αυτά τα χρόνια το κράτος να υποβάλλει κάθε Μάιο συγκεκριμένο σχέδιο, δεν την έχει αναλάβει από το 2013. Εμείς δεσμευτήκαμε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να δώσουμε το σχέδιο για την επόμενη αντιπυρική.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το τρίτο σχέδιο , που αφορά στους σεισμούς. Όλα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποσπασματικά. Πρέπει να δουλέψουμε σε 4 επίπεδα, πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και βραχεία αποκατάσταση”

Ως προς την ελλιπή χρηματοδότηση του τομέα της πρόληψης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

“Η λογική δώστε μας χρήματα δεν μας λέει κάτι. Τη λογική όμως, δώστε μας χρήματα για συγκεκριμένα έργα, δράσεις και προμήθειες, κάτω από μια ομπρέλα  που τα έργα δεν θα είναι αποσπασματικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα, τη συζητάμε και μπορούμε να τη χρηματοδοτήσουμε.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε ότι κάθε μέρα λύνονται τεχνικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ώστε στο τέλος του χρόνου το υπουργείο να είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή την πιλοτική λειτουργία του . Επεσήμανε ωστόσο ότι: “Το 112 δεν είναι πανάκεια, είναι το τελευταίο μας μέσο πριν συμβεί κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Άρα οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν συνέχεια ένα μήνυμα από το 112, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι όταν έρθει ένα μήνυμα από το 112, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook