Η κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε στην διάρκεια σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ότι θα δοθούν λύσεις στα θέματα των παραγωγών που επλήγησαν – Τι είπε ο ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος

Ότι θα δοθούν λύσεις στους ελαιοπαραγωγούς και στους ανθρώπους που τα θερμοκήπια τους καταστράφηκαν από την θεομηνία, στον δήμο Χανίων,δεσμεύτηκε η βουλευτής Χανίων, της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσία αγροτικών φορέων, υπό τον  Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, την βουλευτή Χανίων ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, δημάρχους των δήμων Χανίων και αγροτικούς φορείς φορείς του νομού, στα Χανιά τόσο η θεομηνία, όσο και ο δάκος το γλοιόσπορο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στα ελαιόδεντρα, ενώ από την κακοκαιρία επλήγησαν και τα θερμοκήπια.

Πόσα στρέμματα και ποιες περιοχές έχουν πληγεί

Αναφορικά με τις πληγείσες περιοχές, τα θερμοκηπία  εχουν καταστραφεί 700 στρέμματα στο Ελαφονήσι λόγω της χιονόπτωσης, στην Κουντούρα 300 στρέμματα και αλλά 150 από την μανία τριών υδροστρόβιλων,  τα 50 ξύλινης κατασκευής και τα 100 μεταλλικής, ενώ στα Φαλάσαρνα έχουν καταστραφεί  30 στρέμματα. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, ενημέρωσαν τον γενικό γραμματέα αλλά και τους βουλευτές, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον νομό Χανίων, μετά την κακοκαιρία που έπληξε όλες τις περιοχές. 

Ποια προβλήματα επεσήμαναν οι παραγωγοί

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών, τόνισαν ότι στην Κρήτη υπάρχουν 37.000.000 ελαιόδεντρα  και θα πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις. «Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο για την φυτική παραγωγή και όχι για παράδειγμα , για τον εξοπλισμό των θερμοκηπίων που έχει καταστραφεί. Επιπλέον, η τιμή του ελαιολάδου φέτος είναι 2,20 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 3,20 ευρώ. Παράλληλα, και τα αμπέλια έχουν υποστεί ζημιές».

Μ. Χνάρης: Σημαντικά προβλήματα από την ανθεκτικότητα των φαρμάκων για τον δάκο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης, τόνισε ότι «για την δακοκτονία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και οι αιτίες του φετινού προβλήματος, είναι πολλές. Είχαμε από την αρχή φάρμακα και τομεάρχες όμως το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός πολλών αιτιών. Οι κακές καιρικές συνθήκες, ο συνδυασμός και άλλων ασθενειών και η υποχρηματοδότηση των ψεκασμών, συντέλεσαν στην καταστροφή. Φέτος έγιναν σχεδόν 4 σωστοί ψεκασμοί ενώ χρειάζονται γύρω στους 7. Η ανθεκτικότητα των φαρμάκων έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς η δραστικότητα ήταν στο 30%, που αυτό σημαίνει αυτόματα ότι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι φάρμακα καθώς δεν πολεμούν τον δάκο. Παράλληλα, φέτος δόθηκαν 7.9 εκ. ευρώ για τη δακοκτονία ενώ τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και το 2012, ήταν 11 εκ. Αξίζει να σημειωθεί, δε ότι χρειάζονται σε έκτακτες συνθήκες 7-8 ψεκασμοί και τα Χανιά είναι σε αυτή την κατηγορία. Ζητάμε λοιπόν να αυξηθεί ο προυπολογισμός για την δακοκτονία καθώς ο ένας ψεκασμός κοστολογείται στο 1,5 εκ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Χνάρης.

Ποια προβλήματα ανέφεραν οι δήμαρχοι όλων των δήμων του νομού Χανίων

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, ανέφερε ότι «πέρα από τον δάκο, το πρόβλημα είναι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς το δεύτερο εικοσαήμερο του Σεπτέμβρη οι θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει πολλά θέματα. Θα χρειασθούμε σίγουρα καλύτερο  πρόγραμμα ώστε ο ελαιοπαραγωγός να αποζημιωθεί». Ο δήμαρχος  Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης πρόσθεσε ότι στον Αποκόρωνα, πέρα από την κακοκαιρία καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο νοτιάς. Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, υπογράμμισε ότι η χαλαζόπτωση έφερε πολλές καταστροφές ενώ πρότεινε ότι μία λύση θα ήταν η οριζόντια αποζημίωση. Ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, ανέφερε ότι οι περιοχές του δήμου επλήγησαν περισσότερο από όλες καθώς σε τέσσερις ημέρες χτύπησαν τέσσερις υδροστρόβιλοι, οι οποίοι πέρασαν σε 506 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή και ξήλωσαν μέχρι και τις στέγες των σπιτιών. Ταυτόχρονα, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμερα, χαλαζόπτωση, καταστράφηκαν δρόμοι ενώ η μισή επαρχία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα λιόφυτα. Τον δήμο Χανίων, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Νικηφοράκης, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έκτακτη ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς για τα  έξοδα που έδωσαν στα χωράφια τους και να εξετασθεί το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Στρατάκος

Γιώργος Στρατάκος: Αναθεώρηση του ΕΛΓΑ και νέες έρευνες

Ο Γιώργος Στρατάκος νέος Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο της Κρήτης φέτος, έχει πληγεί, ενώ και τα θερμοκήπια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Επεξεργαζόμαστε την αναθεώρηση πλαισίου του ΕΛΓΑ. Θα βγει και νέα ΚΑΠ για την κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε έρευνα και αποτελέσματα. Έρχεται νέος συνεταιριστικος νόμος, θα γίνει σύσκεψη με τους εκπροσώπους την τοπικής αυτοδιοίκηση στο γραφείο του κ. Βορίδη την Παρασκευή. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας, που εκτελείται είναι της τάξης των 25 εκ. ευρώ, ωστόσο πρέπει να δούμε πώς θα το βελτιώσουμε. Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, έγιναν έξι ψεκασμοί αλλά δεν ήταν αρκετοί».

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα Χανιά και η Κρήτη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση κλιματικής αλλαγής – Θα διεκδικήσουμε χρήματα και στις Βρυξέλλες

Η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της τόνισε ότι στόχος είναι οι παραγωγοί να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο άμεσα και να αλλάξει η νομοθεσία του ΕΛΓΑ που είναι παρωχημένη. «Χρήσιμη και εποικοδομητική η συζητηση που έγινε σήμερα. Σε ένα μεγάλο μέρος οι παραγωγοί μας βασίζονται σε τρίτους και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει, η Κρήτη είναι στο μάτι του κυκλώνα, αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα για τις Βρυξέλλες είμαστε στη μέση του κυκλώνα στην μέση της Μεσογείου. Καθώς τα ίδια φαινόμενα παρουσιάζονται και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Πρέπει να αποδείξουμε επιστημονικά ότι είμαστε μια ιδιαίτερη περίπτωση της κλιματικής αλλαγής για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Η δακοκτονία όπως γίνεται απέτυχε. Δεν μπορεί να γίνει δακοκτονία χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη. Πρέπει για τα φάρμακα να βάλουμε μια επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ, να δούμε ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Γιατί άλλες περιοχές να αποζημιώνονται περισσότερο από την Κρήτη, άπαξ και δοθεί μια τιμή αυτή η τιμή πρέπει να είναι ίσα μοιρασμένη. Για το θέμα του ΕΛΓΑ χαίρομαι για όσα είπε ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος, 30 εκ ευρώ μπαίνουμε μέσα ετησίως από τον ΕΛΓΑ. Το καινούριο μοντέλο θα πρέπει να έχει δυο χαρακτηριστικά η αποζημίωση να είναι γρήγορη και αποδοτική, ο ΕΛΓΑ να είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός που εσυ θα πληρώνεις και ο ΕΛΓΑ να σε αποζημιώνει. Στο μέλλον δε μπορεί να αποκλείσει κανείς μια άλλη καταστροφή, είμαστε στην αρχή του χειμώνα και στο κέντρο του κυκλώνα, οι άνθρωποι να έχουν βεβαιότητα ότι η καλλιέργεια τους δεν θα πάει χαμένη. Θα υποστηρίξω το θέμα του ΕΛΓΑ και ποιος έχει την ευθύνη για την αποζημίωση κάθε δέντρου τον τρόπο που γίνεται η δακοκτονία και από πλευράς άσκησης».

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει άσκηση ΕΛΓΑ, οπότε δεν μπορούν να μπουν οι αγρότες ούτε στα ΨΕΑ. «Θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αποζημίωσης. Αυτή την στιγμή έχουμε 70 εκ διαθέσιμα από το ταμείο της προηγούμενης κυβέρνησης. Για τα θερμοκήπια, έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται γύρω στα 5,5 εκατομμύρια. Για την ελαιοπαραγωγή, χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία δεν αρκούν τα χρήματα από το De minimis να δούμε μια αποζημίωση ανά δέντρο ή ανά στρέμμα».

Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης, ενώ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην σύσκεψη, δεν τα κατάφερε καθώς βρίσκεται σε αποστολή της βουλής στο εξωτερικό, ωστόσο παρέθεσε τις εξής προτάσεις στον κ. Καλογερή, αναφορικά με το θέμα. 

Ζημιές στα θερμοκήπια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Κατά την επίσκεψή μου στις πληγείσες περιοχές την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσα το μέγεθος των ζημιών, και μετέφερα την εικόνα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Πολλές οικογένειες έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην  αποζημίωση του κεφαλαίου των παραγωγών (πάγια). Οι συνήθεις χρόνοι πληρωμής των ΠΣΕΑ καθιστούν το μηχανισμό αυτό  ακατάλληλο για αυτή την περίπτωση. Οι παραγωγοί χρειάζονται άμεσα χρήματα. Το Υπουργείο θα πρέπει το συντομότερο να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να αξιοποιήσει το μηχανισμό de minimis.

Δακοκτονία

Φέτος παρατηρείται στα Χανιά δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω του δάκου.Η αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας δεν εξαντλείται στην έγκαιρη προμήθεια των κατάλληλων φαρμάκων. Η εμπειρία των τελευταίων ετών στην Κρήτη δημιουργεί ανησυχίες για τη μεθοδολογία που ακολουθείται στη δακοκτονία και τον τρόπο της υλοποίησης του προγράμματος. Θα πρέπει το Υπουργείο να  εκπονήσει ένα σχέδιο αποτελεσματικής εφαρμογής των ψεκασμών, με ειδικό πρωτόκολλο το οποίο θα πρέπει κάθε Περιφέρεια να ακολουθεί, με διαρκή έλεγχο της ακρίβειας εφαρμογής του πρωτοκόλλου αυτού στους δολωματικούς ψεκασμούς μέσω και της διαθέσιμης τεχνολογίας GPS.

Γλοιοσπόριο

Ο μύκητας αυτός επιδεινώνει φέτος το πρόβλημα του δάκου, αλλά αποτελεί και μακροπρόθεσμη απειλή για την ελαιοκομία της Κρήτης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μας ενημερώσει άμεσα για το σχεδιασμό του για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο μύκητας.

Διευκόλυνση ελαιοπαραγωγών

Δεδομένου του μεγέθους της ζημιάς από το συνδυασμό δάκου και γλοιοσπορίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει  τις δυνατότητες ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων   προσωρινών ελαφρύνσεων φορολογίας και εισφορών κατά το πρότυπο της αντιμετώπισης του πρόσφατου προβλήματος με την Thomas Cook”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook