Θύματα απατεώνων που είχαν δημιουργήσει ψεύτικες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο έπεσαν πολίτες και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων.

Οι δράστες είχαν δημιουργήσει τις σελίδες www.newbookingcentrals.com, www.mybookingcentrals.com, www.bookmeanhotels.com, www.yourhotelwbook.com., μέσω των οποίων διαπιστώθηκε ότι διαφήμιζαν παροχή υπηρεσιών από ξενοδοχεία της χώρας μας, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους και χωρίς να έχουν συνάψει σχετική συμφωνία.

Στη συνέχεια χρέωναν με τις πιστωτικές κάρτες των ενδιαφερομένων, που έκαναν κρατήσεις διαμέσου των ιστοσελίδων αυτών στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι, κατά τη μετάβασή τους στα ξενοδοχεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την Interpol και την Europol, εντοπίστηκαν οι διαχειριστές των ψεύτικων ιστοσελίδων, οι οποίοι -όπως προέκυψε- άλλαζαν την επωνυμία των εν λόγω σελίδων, διατηρώντας όμως τη μορφή και τα γραφικά, που προϋπήρχαν με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη σήμανση με λογότυπο ένα αεροπλάνο.

Επιπλέον, από τη διαδικτυακή έρευνα προέκυψε ότι οι ιστοσελίδες αυτές φιλοξενούνται σε διακομιστές (servers) του εξωτερικού, ενώ από την ανάλυση των χρεώσεων των καρτών προέκυψε ως κοινός παραλήπτης των χρημάτων επιχείρηση που εδρεύει σε γειτονική χώρα.

H δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η αστυνομία, με αφορμή το περιστατικό αυτό, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχουν την εγκυρότητα των ιστοσελίδων, μέσω των οποίων κάνουν ηλεκτρονικές αγορές και να επιλέγουν μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Επίσης όπως αναφέρει η zougla.gr, συνιστάται για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών η χρησιμοποίηση προπληρωμένων καρτών, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.