Στην τοποθέτηση οικολογικών επίγειων και βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης προχωρά ο Δήμος Φαιστού.

Για το έργο αυτό επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ II με το ποσό των 404.300 ευρώ

Αρχικά τοποθετούνται  τέτοια συστήματα σε επιλεγμένες θέσεις ανάλογα με τον αριθμό των υφιστάμενων κάδων , την συλλεγόμενη ποσότητα των απορριμμάτων , την εμπορικότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αντώνη Κωνσταντουλάκη που εισηγήθηκε το θέμα χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού το σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά σε: Μοίρες , Τυµπάκι , Κόκκινος Πύργος , Ματάλα και Καλαµάκι.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντουλάκη:

Ο ∆ήµος Φαιστού επιχορηγείται µε 404.300 ευρώ στο πλαίσιο του προγράµµατος ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ II .

Το ποσό αυτό µπορεί να χρηµατοδοτήσει δράσεις ( προµήθειες , υπηρεσίες ,έργα) που συγκλίνουµε στους παρακάτω σκοπούς του προγράµµατος:

α) Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος, ήτοι: κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδοµών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθµισης της ποιότητας ζωής, χρηµατοδότηση µελετών των ανωτέρω και προµήθεια µηχανολογικού εξοπλισµού και µηχανηµάτων.

β) Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδοµές και δραστηριότητες των δήµων, ήτοι: κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδοµών και χρηµατοδότηση µελετών των ανωτέρω. »

Στο παραπάνω πλαίσιο έχει συνταχθεί η µελέτη «Προµήθεια και τοποθέτηση υπόγειων κάδων µε σύστηµα συµπίεσης απορριµµάτων» προϋπολογισµού 409.200,00€ ευρώ , η οποία προβλέπει την προµήθεια και εγκατάσταση υπόγειου συστήµατος εναπόθεσης και διαβαθµισµένης συµπίεσης απορριµµάτων και ανακυκλώσιµων υλικών .

Το κάθε σύστηµα θα είναι πλήρως αυτοµατοποιηµένο και θα αποτελείται από µια κατασκευή η οποία θα φέρει 2 κάδους χωρητικότητας 1100lit καθώς και τεχνολογία συµπίεσης των απορριµµάτων εντός του κάδου , η οποία θα µπορεί να αυξάνει την χωρητικότητα του κάδους έως και 10 φορές .

Η παραπάνω κατασκευή θα βυθίζεται στο έδαφος και στην επιφάνεια του εδάφους θα φαίνονται µόνο δύο µικροί καλαίσθητοι υποδοχείς απορριµµάτων οι οποίο θα ανοίγουν και θα κλείνουν αυτόµατο µε το πάτηµα ενός «ποδοµπουτόν» .

Για την αποκοµιδή των απορριµµάτων το υπόγειο σύστηµα θα αναδύεται στην επιφάνεια του εδάφους και η εκκένωση των κάδων θα γίνεται µε τον συνήθη τρόπο , µε τα συµβατικά απορριµµατοφόρα τα οποία διαθέτει ο ∆ήµος χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσθηκών στις υπερκατασκευές των απορριµµατοφόρων .

Εκτός από την παράδοση των συστηµάτων ο ανάδοχος θα έχει τις εξής υποχρεώσεις :

Τοποθέτηση των συστηµάτων σε χώρους εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου που θα υποδειχθούν από την υπηρεσία . Μετά την τοποθέτηση το σύστηµα θα είναι πλήρως λειτουργικό .
Η εκπαίδευση του προσωπικού καθαριότητας στην διαχείρισης του συστήµατος .
Η συνεχής παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας και χρήσης του συστήµατος από τους πολίτες και από τα συνεργεία αποκοµιδής.
Η κάλυψη των αναγκών συντήρησης και επισκευής του συστήµατος για τουλάχιστον δύο έτη .
Η εξασφάλιση της 20ετούς διαθεσιµότητας των απαραίτητων ανταλλακτικών για τις επισκευές του συστήµατος .
Η ανταπόκριση εντός 24 ωρών , το πολύ , σε κλήση του ∆ήµου για την επίλυση προβλήµατος στη λειτουργία του συστήµατος .
Οι οικισµοί που θα τοποθετηθούν τα παραπάνω συστήµατα είναι: Μοίρες , Τυµπάκι , Κόκκινος Πύργος , Ματάλα και Καλαµάκι .

Το κόστος της µελέτης µπορεί να καλυφθεί από την επιχορήγηση του ∆ήµου στα πλαίσια του προγράµµατος ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ II µέχρι του ποσού των 404.300,00 ευρώ ενώ το ποσό των 4.900,00 ευρώ που υπολείπεται από τον προϋπολογισµό της µελέτης µπορεί να καλυφθεί από έσοδα του δήµου .

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook