Η παράνομη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ είναι θέμα ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Sigma».

Παράλληλα, έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και υλικά από τα συνοδευτικά σκάφη. Οι ενδείξεις προδίδουν ολοκλήρωση προεργασιών και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.  

Τις τελευταίες ημέρες, ένα από τα υποσχόμενα τεμάχια της Κύπρου, το οκτώ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, βρίσκεται υπό καθεστώς  ομηρίας από μία τουλάχιστον τουρκική φρεγάτα και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Το σημείο της επικείμενης  γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα  η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.  

Τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια δεν τελειώνουν με το τεμάχιο «οκτώ»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, αναμένεται να εκδοθούν νέες  παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας – Λιβύης. 

«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.  

Ο Τούρκος αξιωματούχους πρόσθεσε ότι τα δύο σεισμογραφικά, Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.

Sigma Live

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook