Στην εκδήλωση μίλησε και ο τελευταίος επιζών Εβραίος γεννημένος στην Κρήτη

Για πρώτη φορά στα Χανιά διοργανώθηκε εκδήλωση για την εβραϊκή κοινότητα στα Χανιά, τη συναγωγή των Χανίων  Ετς Χαγιίμ και τους μάρτυρες του ολοκαυτώματος από τους Ναζί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και περιελάμβανε και χαιρετισμό από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), που ανακοίνωσε ο κ. Ιωσήφ -Σήφης Βεντούρας, συγγραφέας, τελευταίος επιζών Εβραίος γεννημένος στην Κρήτη.

Εισήγηση – χαιρετισμό απηύθυνε και η κα Βασιλική Γιακουμάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που τόνισε πόσο σημαντικό είναι που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια εκδήλωση στα Χανιά για πρώτη φορά.

Τέλος ομιλία με θέμα «Η Συναγωγή των Χανίων Ετς Χαγιίμ και η Μνήμη του Ολοκαυτώματος» πραγματοποιήθηκε από την κα Άνια Τσούκμαντέλ, Ιστορικό, Διοικητική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ Ετς Χαγιίμ, ενώ στο τέλος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η κοιμωμένη εβραιοπούλα του σχολείου μας», δημιουργία της ΣΤ΄ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης–Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τη Συναγωγή Χανίων Ετς Χαγιίμ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων / 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook