Η έκταση του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" και η αξιοποίηση της ήταν το θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Σταύρο Αρναουτάκη και Βασίλη Λαμπρινό.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό αποφασίστηκε να πορευτούν μαζί στην υπόθεση αξιοποίησης του χώρου που βρίσκεται τώρα το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στους όρους που έβαλε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το δάνειο των 180 εκ. ευρώ, είναι η αξιοποίηση του χώρου που τώρα βρίσκεται το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" και μάλιστα για κάθε δόση από τις τέσσερις θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι.

Μάλιστα αποφασίστηκε να επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή όπου θα του ζητηθεί να τους δοθεί η σύμβαση του κράτους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι τους όρους που προβλέπονται για το αεροδρόμιο Ηρακλείου ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  που θα βρίσκεται στο Καστέλι στις 8 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη στην οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους ακριβείς όρους της σύμβασης,  ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις χρήσεις μιας έκτασης που βρίσκεται σε καίριο σημείο για την πόλη μας. Κυρίως, πρέπει να έχουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν μπορεί να μην ερωτηθούν για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Για αυτόν τον λόγο εμείς προχωράμε στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη την δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασού, μέσα  από ευρεία διαβούλευση με την συμμετοχή και των κατοίκων». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης για μία ακόμη φορά βλέπουμε το σχεδιασμό να γίνεται κεντρικά,  χωρίς εμάς. Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό,  τον κ. Καραμανλή,  για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης. Ταυτιζόμαστε πλήρως με τον Δήμο Ηρακλείου για το σχεδιασμό τον οποίο έχει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή,  όμως αποδεικνύεται και το βασικό θέμα που μπαίνει για μία ακόμη φορά. Για κάθε μικρό ή μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ανάπτυξη, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την οικονομία του Νησιού το μαθαίνουμε εκ των υστέρων παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά -  είτε αυτό λέγεται Βόρειος Οδικός άξονας, είτε αξιοποίηση του αεροδρομίου , είτε τα  χωροταξικά που χρειάζονται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Πιστεύω ότι θα γίνει η συνάντηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. .Καραμανλή αλλά και με την κάθοδό του  Πρωθυπουργού θα μας δοθεί η ευκαιρία συζητήσουμε μαζί με το Δήμο, και εν συνεχεία με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με έμφαση  στον αγροδιατροφικό τομέα,  στον πολιτισμό,  στον τουρισμό, στην παιδεία μας.  Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα,  δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς».