Σχέδιο τροποποίησης της Υπουργικής απόφασης του 2017 για το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο σε εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, και γενικά στην εστίαση

Αλλαγές σε διατάξεις της απόφασης 91354/2017 του Υπ. Ανάπτυξης  και αφορούν στη διάθεση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στην εστίαση, επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς, περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως στο άρθρο 42 της Υπουργικής απόφασης του 2017.

Όπως είχε δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ 2983 Β/30-08-2017, η απόφαση στο άρθρο 42, μεταξύ άλλων όριζε τα εξής:

«Από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.»

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σχεδιάζει το συγκεκριμένο άρθρο να γίνει ως εξής:

«Η διάθεση επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα του καταστήματος, από τα καταστήματα του άρθρου 69 (εστιατόρια, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα) καθώς και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία, εταιρείες τροφοδοσίας γευμάτων – κέτερινγκ, καφετέριες, καφενεία, κλπ) και εφόσον διατίθεται από αυτά, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το εν λόγω προϊόν θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών χωρητικότητας έως και 500 ml ή/και μέσω σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης, χωρητικότητας έως και 100 ml. Οι ως άνω συσκευασίες πρέπει να φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύει. 

Το ίδιο θα ισχύει και για τη διάθεση του ελαιολάδου (παρθένου ή έξτρα παρθένου) στο σημείο παρασκευής – σερβιρίσματος, στην περίπτωση αυτοπαρασκευαζόμενων και αυτοσερβιριζόμενων γευμάτων (μπουφέ, σελφ-σέρβις και κέτερινγκ). 

Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η χύμα προσφορά ελαίου για επιτραπέζια χρήση.»

Επιπλέον στο Άρθρο 71 της ίδιας απόφασης σχεδιάζεται να προστεθεί πως εφόσον το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο δεν διατίθεται δωρεάν από την επιχείρηση εστίασης, τότε θα πρέπει να αναγράφεται η τιμή του στον τιμοκατάλογο.

(Με πληροφορίες από olivenews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook