Πώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δυσκολεύουν την ταφή των σορών – Τι είπε στο flashnews.gr, o ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης

Μεγάλη γραφειοκρατία αναφορικά με τις σορούς αγνώστων στοιχείων αλλά και τις σορούς που οι συγγενείς τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να αναλάβουν  τα έξοδα της κηδείας.

Το Flashnews.gr, με αφορμή ρεπορτάζ του vice.com, το οποίο αναφέρει ότι λόγω ‘’γραφειοκρατικών λαθών’’, ένας άστεγος αλλοδαπός παρέμεινε ξεχασμένος στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Χανίων και ενταφιάστηκε μετά από δύο χρόνια, επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή, Σταμάτη Μπελιβάνη, ο οποίος ξεκαθάρισε το τοπίο.

 Ο κ. Μπελιβάνης τόνισε, ότι δεν υπάρχουν ‘’γραφειοκρατικά λάθη’’, ωστόσο η γραφειοκρατία για σορούς αγνώστων στοιχείων είναι μεγάλη.

«Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι οι ίδιες σε όλα τα νεκροτομεία της Ελλάδας. Εφόσον δεν υπάρχουν τα στοιχεία του ανθρώπου και κανένας συγγενής δεν τον αναζητά ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας. Στην αρχή, θα πρέπει να γίνει ένα τυπικό δικαστήριο, το οποίο θα βγάλει απόφαση ότι η σορός πρέπει να ταφεί. Μέχρι να γίνει το δικαστήριο μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες. Στη συνέχεια, η κοινωνική λειτουργός του νοσοκομείου, θα πρέπει με δική της πρωτοβουλία να βρει ένα γραφείο τελετών της πόλης, το οποίο θα δεχτεί να αναλάβει με δικά του έξοδα την κηδεία. Μετά το πέρας της τελετής η κοινωνική λειτουργός θα πρέπει να προσεγγίσει κάποιον παππά ο οποίος θα παραχωρήσει δωρεάν έναν τάφο, ώστε να ταφεί η σορός. Για μένα όλη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δεν είναι σωστή. Θα έπρεπε ο Εισαγγελέας, στις περιπτώσεις που δεν αναζητά κανείς τη σορό για πάνω διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, να βγάζει απόφαση ώστε να ταφεί. Επιπλέον, η ταφή των σορών θα πρέπει να γίνεται με κρατικούς πόρους».

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τις σορούς αλλοδαπών

«Όταν μία σορός ανήκει σε έναν αλλοδαπό, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς η Αστυνομία θα πρέπει να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο και το Υπουργείο με την πρεσβεία της χώρας στην οποία ήταν υπήκοος ο θανών. Έπειτα, ανάλογα με την απόφαση, η σορός είτε θα μεταφερθεί στην εκάστοτε χώρα είτε θα μείνει στην Ελλάδα και η κηδεία γίνεται εφόσον βρεθεί γραφείο τελετών που θα αναλάβει το κόστος της κηδείας», ανέφερε ο κ. Μπελιβάνης.

Παράλληλα, ο κ. Μπελιβάνης, υπογράμμισε, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ελλάδα δεν είναι λειτουργικές ενώ στο εξωτερικό υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός ώστε να γίνονται όλα γρήγορα και εύκολα. «Σε χώρες του εξωτερικού, εταιρείες προσεγγίζουν τα νοσοκομεία και όσοι σοροί  είναι αγνώστων στοιχείων τις αναλαμβάνουν οι εταιρείες, οι οποίες τις δίνουν στα πανεπιστήμια.  Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα, να έχουμε σορούς για μήνες στα νεκροτομεία, καθώς οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι λίγοι και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα γραφεία τελετών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook