Κλασικό κι αγαπημένο φαγητό

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 γεμάτο κ. γ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκ. και τα «ταμπονάρετε» καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, απ’ όλες τις πλευρές για 8 λεπτά περίπου.
  • Αφαιρείτε τα κομμάτια κρέατος από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  • Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το καρότο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μελώσουν και μαλακώσουν.
  • Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό, όλα τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
  • Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου (ή όσο χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook