Αν κάποια κοπέλα που ξεκίνησε το εμβόλιο για τη μήτρα χωρίς να προβεί σε κάποια σεξουαλική πράξη, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα αν γίνει η πρώτη της φορά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των εμβολίων;

Στο ερώτημα απάντησε ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

"Το εμβόλιο κατά του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ένα προληπτικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμα μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού.

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι η διάδοση του ιού των κονδυλωμάτων είναι εξαιρετικά ευρεία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάνω από τις μισές λοιμώξεις από τον ιό να γίνονται μέσα στα πρώτα χρονιά της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Καλό είναι το ζευγάρι να περιμένει

Αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές, μπορεί εύκολα να κολλήσει τον ιό. Αν η μόλυνση γίνει πριν ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα, τότε το εμβόλιο δεν θα έχει αναπτύξει το 100% της προστασίας και δεν θα είναι απολυτά επιτυχημένη η κάλυψη από τον ιό.

Συνεπώς καλό είναι να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και λίγο ακόμα περισσότερο, ώστε και η τελευταία δόση να προλάβει να δράσει και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

boro.gr