Το μείζον θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της «διαχείρισης» του ελληνικού χρέους, αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή.

Στο προγραμματισμένο για πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής Eurogroup θα κριθεί εν πολλοίς το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που σχετίζεται μεν άμεσα με το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά παράλληλα αποτελεί το σημαντικότερο σημείο τριβής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά και μεταξύ των τραπεζιτών και των πολιτικών, τόσο στο Παρίσι, όσο – και κυρίως – στο Βερολίνο.


Τα δεδομένα πάντως έχουν ως εξής:

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ως προς την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης των τραπεζών και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) προσανατολίζονται στη διενέργεια αυστηρότερων τεστ «αντοχής» που θα απαιτούν τη διαμόρφωση του Δείκτη Ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών (core tier 1 capital) στο 9% – από 5% στα αντίστοιχα stress tests του Ιουλίου στα οποία μάλιστα δεκάδες ευρωπαϊκές τράπεζες είτε απέτυχαν, είτε πέρασαν με … by pass και «στραβά μάτια»!!!

Η μόνη διαφορά μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι πως οι Γερμανοί προτείνουν η σχεδόν εξαναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πραγματοποιηθεί μέσα σε 6 μήνες από σήμερα, την ώρα που οι Γάλλοι δίνουν περιθώριο ως το 2013.

Σύμπνοια μεταξύ των δύο ηγέτιδων πολιτικών δυνάμεων της Ευρωζώνης παρατηρείται και στην απαίτηση για «επιπρόσθετες κεφαλαιακές εγγυήσεις» , προσωρινής διάρκειας, που θα φέρουν ακόμα υψηλότερα από το περιβόητο 9% το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, για τις τράπεζες εκείνες που έχουν μεγάλη έκθεση στα λεγόμενα «προβληματικά» ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου.

Εδώ υπάρχει το μείζον θέμα τόσο μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών Γαλλίας και Γερμανίας, όσο και μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη παράμετρος των εξτρά εγγυήσεων σημαίνει πως τουλάχιστον για την επαρκή βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή τους οι περισσότερες τράπεζες θα αναγκασθούν να προστρέξουν σε κρατικές εγγυήσεις.

 Ήδη ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες θα ενισχυθούν ακόμα και αν είναι εύρωστες κεφαλαιακά (!) για να του απαντήσει σε οργίλο ύφος ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (IIF) λέγοντας πως οι πολιτικοί δεν πρέπει να ασκούν καθήκοντα που δεν γνωρίζουν, δεν κατανοούν και δεν τους αφορούν !

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι στο επικείμενο Eurogroup θα πρέπει πριν απ΄ όλα να καμφθούν οι αντιρρήσεις που ήδη εκφράζουν μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank που είναι κατά της υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης. Και το μείζον θέμα για τους Ευρωπαίους πολιτικούς ταγούς είναι ότι οι περισσότεροι τραπεζίτες φέρονται να θέτουν «βέτο» για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα πάνω από το 30% – 35%, καθώς πάνω από αυτό το όριο θα εξαναγκασθούν να τείνουν χείρα – και μετοχές – στο κράτος!

Αυτό ισχύει πρωτίστως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, για τις ελληνικές τράπεζες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένες στο χρέος της χώρας μας, αλλά και εκ των πιο αδύνατων κεφαλαιακά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook