Νέα ανατροπή στα δεδομένα της διαχείρισης του ελληνικού – και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού – προβλήματος χρέους, φέρνει η κατηγορηματική διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα συζητηθεί -πολύ δε περισσότερο θα αποφασισθεί- αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τη σχετική σεναριολογία ανέλαβε να διαψεύσει ο κύριος Μάρτιν Κότχαουζ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF πέρα από το υπάρχον ‘ταμείο’ των 440 δις ευρώ που αναλογούν σε μια συμμετοχή της Γερμανίας έως το ύψος των 211 δις ευρώ με την μορφή εγγυήσεων». Ο κύριος Κότχαουζ μάλιστα διευκρίνισε πως οι συζητήσεις που διεξάγονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου της Κυριακής περιορίζονται στο «πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το EFSF».

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε «παγώσει» την Δευτέρα τις αγορές λέγοντας πως την Κυριακή δεν θα επιτευχθεί μια οριστική και τελεσίδικη λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

Τις προηγούμενες 24 ώρες όμως είχαν διαρρεύσει ακόμα και προσχέδια συμφωνίας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας του ταμείου στήριξης της Ευρωζώνης μέχρι και του ποσού των 2 ή και των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και πάντως η γερμανική πλευρά δεν είχε σχολιάσει, μέχρι τώρα, ούτε την πρόταση της Allianz περί μετατροπής του EFSF σε ένα είδος «εγγυητικού ταμείου ομολόγων», υπό την προϋπόθεση πως θα διευρυνόταν η κεφαλαιακή του βάση και θα μπορούσε έτσι να εγγυάται έως και το 20% κάθε ευρωπαϊκής ομολογιακής έκδοσης, ιδίως αυτών των ασθενέστερων κρατών.

Είναι προφανές συνεπώς ότι η στάση της «επίσημης Γερμανίας» περί μη αύξησης των κεφαλαίων του EFSF όχι απλώς δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά επί της ουσίας «ακυρώνει» τον ίδιο τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης καθώς περίπου 14 μήνες πριν αντικατασταθεί από τον Μόνιμο Μηχανισμό (ΕSM) θα βρεθεί πρακτικά χωρίς κεφάλαια ικανά να χρηματοδοτήσουν μια προσέγγιση της ελληνικής κρίσης πέραν της ήδη εγκαταλειφθείσας (;) συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Κι εδώ κάπου επανέρχεται στο προσκήνιο η δήλωση – έκκληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την περασμένη Παρασκευή, όταν και ζήτησε επίσπευση της λειτουργίας του ESM πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2013! Γιατί προκρίνει η γερμανική πλευρά τον Μόνιμο Μηχανισμό; Μια πρώτη ανάγνωση λέει πως αυτός προβλέπει διαδικασίες συντεταγμένης χρεοκοπίας μιας χώρας – μέλους της Ευρωζώνης …

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως στην τελευταία διαδικτυακή δημοσκόπηση γνωστού πρακτορείου η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων «βλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Χρονικό σημείο στο οποίο οι Γερμανοί θα ήθελαν να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ο ESM!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία απέναντι σε αυτή τη νέα γερμανική «αναδίπλωση».

Μέσα στην ημέρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν ακόμα μία συνομιλία που θα εστιάσει σε ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη, εντός της ημέρας, παρών θα είναι και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το ό,τι ο πρωθυπουργός δεν προσεκλήθη στη συνάντηση και διεύκρινισε ότι παρέμεινε στην Αθήνα λόγω της επικαιρότητας και της επικείμενης ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και πώς θα είναι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ.κ. Μέρκελ, Σαρκοζί και Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Φρανκφούρτη.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ θέμα συζήτησης των δύο ηγετών την ενίσχυση των τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Με το Γάλλο πρόεδρο να έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον ορατό κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας του και την Ευρωζώνη τον κίνδυνο η γερμανική στάση να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση και αχρήστευση ΟΛΩΝ των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης που ήδη έχουν συμφωνηθεί.

Κι αυτό γιατί εάν η Γαλλία υποβαθμιστεί, τότε αυτομάτως «πλήττεται» και ο EFSF αλλά και ο ESM, καθώς η Γαλλία είναι η μία από τις 2 μεγάλες χώρες – «αιμοδότες» των ταμείων στήριξης που σήμερα αξιολογείται με την ανώτατη κλίμακα (ΑΑΑ). Εάν απολέσει την αξιολόγηση, αυτομάτως καταπίπτει και η ανώτατη αξιολόγηση των εγγυήσεων των Μηχανισμών Στήριξης …

protothema.gr