Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, συνεχίζει τις Τετάρτες των Φιλολόγων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ώρα 21:00΄.

Πρόκειται για επιμορφωτικές συναντήσεις που απευθύνονται σε φιλολόγους, εκπαιδευτικούς και ευρύτερα φίλους του λόγου. Μετά την εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Η πέμπτη συνάντηση του Β΄ κύκλου (Τετάρτη 11-3-2020) με εισηγήτρια την Αμαλία Κωτσάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης) έχει θέμα:

«Αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις με βήματα λογοτεχνικά»

Η παρουσίαση θα επιχειρήσει να αναδείξει σχέσεις ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία εντοπισμένες περισσότερο σε ζητήματα δομής και λιγότερο σε άμεσες περιγραφές. Άξονα των διερευνήσεων θα αποτελέσουν δηλωμένες από λογοτέχνες σχέσεις τους με την αρχιτεκτονική όπως αυτές προκύπτουν μέσα από επιλεγμένα έργα τους. Η

διάλεξη συγκροτείται από δύο μέρη: 

Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτή αναπτύσσεται μέσα από διατυπωμένες θέσεις που ξεκινούν από τον Κικέρωνα και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα και φθάνουν στον Βίκτορα Ουγκώ και τον Μαρσέλ Προύστ. Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση της σχέσης αυτής στο πεδίο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας μέσα από τρία επιλεγμένα έργα του Γιώργου Θεοτοκά, του Γιώργου Σεφέρη και του Ανδρέα Εμπειρίκου με άξονα την αναζήτηση της νεωτερικότητας. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook