Μήνυμα προς όλους τους γονείς από το Σχολικό Εργαστήρι Πειραμάτων και Κατασκευών του Δημοτικού Σχολείου Φρε Αποκορώνου

Η ξαφνική αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων εκπαίδευσης για 14 ημέρες, ασχέτως με το αν υπάρξει μέριμνα για έκτακτη άδεια σε γονείς, σίγουρα δημιουργεί προβλήματα ειδικά σε ότι αφορά στις οικογένειες με παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ερώτημα πολλών γονιών είναι το πώς θα διαχειριστούν αυτή την ξαφνική κατάσταση για την οποία δεν υπήρχε κάποια προετοιμασία όπως για παράδειγμα γίνεται με τις κανονικές περιόδους των διακοπών.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες οι προτάσεις που ανάρτησε στο προφίλ του Σχολικού  Εργαστηρίου  Πειραμάτων και Κατασκευών του Δημοτικού Σχολείου Φρε Αποκορώνου, ο δάσκαλος και διευθυντής του σχολείου Στέλιος Μιχελάκης.

“Αγαπητοί γονείς,

Το να παρθεί η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα, δηλώνει πολλά πράγματα και περιέχει ταυτόχρονα πολλές δυσκολίες. Εμείς με τη σειρά μας και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε , από τους αρμόδιους φορείς, σας αναφέρουμε/συμβουλεύουμε να:

1) Αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους. Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία και γεμάτοι οι παιδότοποι, οι καφετέριες, τα σινεμά. Αντί αυτών, προτιμήστε περιπάτους στην εξοχή (όπου υπάρχει), παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους κτλ

2) Τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

3) Μιλήσετε στα παιδιά σας για τον ιο με ψυχραιμία, αφού πρώτα έχετε ενημερωθεί εσείς, σωστά (έγκυρες πηγές).

4) Βρείτε δραστηριότητες από το διαδίκτυο, ώστε τα παιδιά να απασχολούνται εποικοδομητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δημιουργία π.χ κατασκευών με απλά υλικά, πειραμάτων και δραστηριότητων, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών σας και τα απασχολούν ταυτόχρονα.

5) Κάντε μαζί με τα παιδιά σας πλάνο, της επόμενης ημέρας. Αφήστε τα να οργανώσουν το χρόνο τους. Στο πλάνο ημέρας, πέρα από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες, μπορείτε να εντάξετε για π.χ τη φροντίδα του κατοικίδιου, ή τις δουλειές του σπιτιού.

6) Αν υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες στο σπίτι, μπορούν να γίνουν πράγματα και θαύματα. Φτιάξτε με τα παιδιά σας στολές από απλά υλικά ( στολή μάγειρα, σούπερ ήρωα, ήρωα από παραμύθι) και βάλτε στο καθημερινό παιχνίδι όλους. Σ’ ένα φαγητό για παράδειγμα, που το φτιάχνει η γιαγιά ή ο παππούς, χρειάζεται ένας μικρός βοηθός, σχεδόν πάντα!

Αφήστε σε γενικές γραμμές τα παιδιά να ενεργήσουν. Βάλτε όρια στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά, Διώχνουμε μακρυά τον φόβο και τον πανικό και προσπαθούμε να λειτουργούμε με ψυχραιμία. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν μικρά ματάκια που μας βλέπουν συνέχεια και καταλαβαίνουν τα πάντα! Οι μικροί φίλοι μας, θέλουν να νιώθουν και να αισθάνονται ασφαλείς κάθε μέρα.

Μιχελάκης Στέλιος”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook