Με αφορμή την στάση της παράταξης «Πρωτοβουλίας πολιτών»

Στην προτελευταία συνεδρίαση (28/2/2020) του δημοτικού συμβουλίου επανήλθε από την Παράταξη του Γ. Σαρρή το ζήτημα της αξιοποίησης των κτιρίων της V Μεραρχίας στον λόφο Καστελλίου.

Ένα θέμα που διεξοδικά συζητήθηκε στο συμβούλιο στις 18/12/19, επαναφέρθηκε με τρόπο έντεχνο, με σκοπό και στόχο αφενός να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες του ίδιου και της παράταξής του για την στάση που κράτησαν στην προηγούμενη συζήτηση για αυτό το θέμα, και αφετέρου να βρει «ευκαιρία» να διαχωριστεί -τυπικά και όχι ουσιαστικά- από την ολόπλευρη στήριξη που δίνει στην νέα δημοτική αρχή, κάτι που προφανώς τον εκθέτει.

Καταρχάς φέρει τεράστιες ευθύνες η παράταξη του Γ. Σαρρή που έδωσε για δεύτερη φορά πάτημα για την δημόσια τοποθέτηση και προπαγάνδα του Δημάρχου για την πλήρη προσαρμογή στο δόγμα «νόμος και τάξη».  

Την ώρα λοιπόν που ο Δήμαρχος τοποθετείται δημόσια :
Ότι η επένδυση γίνεται έπειτα από σύμβαση του νόμιμου ιδιοκτήτη (πρυτανεία πολυτεχνείου) και είναι σε ισχύ νόμιμη σύμβαση, οπότε δεν έχει νόημα η συζήτηση που εξελίσσεται, καθώς αυτή έχει κριθεί νομίμως (τοποθέτηση δημάρχου στη 1η συνεδρίαση της 18/12/2019)
Εγκαλεί ο δήμαρχος τις παρατάξεις Αρχοντάκη και Παπαδογιάννη που δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα με πρόσχημα την μη καταδίκη της κατάληψης, αφού όπως παραδέχεται, συνειδητά επέμενε ο ίδιος να μπει η αναφορά στο ψήφισμα στον «απόλυτο σεβασμό στην νομιμότητα», προκειμένου να καλύπτονται από την διατύπωση και αυτοί που θέλουν τους παράνομους καταληψίες έξω (τοποθέτηση δημάρχου στην 2η συνεδρίαση στις 28/2/2020)

Την ίδια ώρα είναι η παράταξη του Γ. Σαρρή αυτή που πρόσθεσε στο ψήφισμα, μετά από παρέμβαση του Δημάρχου, το επίμαχο “με απόλυτο σεβασμό στην νομιμότητα”, με την αιτιολογία ότι το έβαλε για να το ψηφίσει και ο δήμαρχος, αλλιώς δεν θα πέρναγε..
Δηλαδή ο δήμαρχος, του οποίου το βασικό επιχείρημα για το θέμα ήταν η νομιμότητα της επένδυσης για τα κτήρια της Μεραρχίας, μας “κάλεσε” να εναντιωθούμε στην ξενοδοχοποίηση, αλλά με «σεβασμό στη νομοθεσία». Και η παράταξη του Κου Σαρρή συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες για την αντιδραστική πολιτική τοποθέτηση του δημάρχου, θέλοντας να συνεισφέρει στο “πολιτικό προφίλ” του και στους τακτικισμούς του. 

Μάλιστα στην προσπάθειά του αυτή φτάνει στο σημείο να εγκαλεί ο Κος Σαρρής στην ανακοίνωσή του τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι με τη στάση μας βοηθάμε την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστελλίου (!).  Ο ξεπεσμός τελικά δεν έχει όρια.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
1ον: Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν και είναι ότι τα κτίρια αυτά αποτελούν Λαϊκή Περιουσία, πληρωμένα με χρήματα του ελληνικού λαού, προοριζόμενα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και για αυτούς και μόνο αυτούς θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Για αυτό εμείς στην συνεδρίαση της 18ης Δεκέμβρη, αφού ο Δήμαρχος απέσυρε το δικό του ψήφισμα καταθέσαμε άλλο χωρίς αναφορά «στον σεβασμό στην νομιμότητα», το οποίο και προφανώς δεν πέρασε αφού δεν υπάρχει ο πολιτικός συσχετισμός για κάτι τέτοιο.

2ον: Το ότι σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο και την μορφή που έχει η κατάληψη των κτιρίων δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με όσους θέλουν εφαρμογή της αστικής «νομιμότητας», με την οποία το ΚΚΕ και το εργατικό και φοιτητικό κίνημα συγκρούεται συνεχώς. Η ίδια αστική «νομιμότητα» θα έκρινε την κατάληψη ως παράνομη, ακόμα και αν αυτή γινόταν από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, όπως έχει κρίνει παράνομες αμέτρητες απεργίες εργαζομένων ως «παράνομες και καταχρηστικές» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

3ον: Η επίκληση της νομιμότητας, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτή βασίζεται το βασικό επιχείρημα της επένδυσης, το μόνο που βοηθά είναι το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τους τοπικούς εκφραστές του, που θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του Χανιώτικου Λαού για να υλοποιηθεί τελικά η επένδυση δια της νόμιμης οδού. 

Η εξέλιξη της ξενοδοχοποίησης του λόφου καστελίου αποτελεί μια πολιτική απόφαση, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και επί ΝΔ, ακριβώς επειδή υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη, όπου οι υποδομές αποτελούν εμπόρευμα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε επιχειρηματικά ερευνητικά κέντρα για την καπιταλιστική οικονομία και τα μονοπώλια. Ο μόνος δρόμος με τον οποίο μπορεί να εμποδιστεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι ο συνεπής αγώνας του οργανωμένου εργατικού, λαϊκού και φοιτητικού κινήματος με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών για πανεπιστημιακή εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Σε αυτό το δρόμο θα είχε αξία και θα συνείσφερε ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, με ξεκάθαρη τοποθέτηση και περιεχόμενο. 

Δεν μας εκπλήσσει όμως η στήριξη που δίνει τόσο καιρό η παράταξη του του Γ. Σαρρή στον Δήμαρχο. Το ίδιο έκανε και επί δημαρχίας Βάμβουκα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συνεχώς προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το προσωπείο του “ανεξάρτητης” και “ακομμάτιστης” παράταξης. Αφενός προσπαθεί να μην χρεωθεί τις ευθύνες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να αποδείξει την ικανότητά του στην διαχείριση της τοπικής διοίκησης ενός “καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο”. Αλλά πάει πολύ να μιλάει για “ανεξαρτησία” την στιγμή που οι φωτογραφίες με τα χαμόγελα με τον Τσίπρα όταν τον ανακοίνωνε ως “ο επόμενος δήμαρχος των Χανίων” υπάρχουν ακόμα σε δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο.

Αυτή τη πολιτική (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι που καταλήγει την παράταξη του Κου Σαρρή να προσφέρει απλόχερα στήριξη στην Δημοτική Αρχή, καθώς χωρίς τις ψήφους ΥΠΕΡ της παράταξής του (συνεδρίαση 18/12/19 – την ίδια μέρα που συζητιόταν ο λόφος καστελλίου), δεν θα είχε καταφέρει η δημοτική αρχή να περάσει ούτε καν το τεχνικό πρόγραμμα μιζέριας για τα Λαϊκά Στρώματα, που προβλέπει μόνο έργα βιτρίνας για την πόλη, αφήνοντας στην τύχη τους υποδομές αναγκαίες για τους εργαζόμενους και τις γειτονιές της πόλης (πάρκα, σχολικά κτίρια κλπ). Την ίδια στήριξη προς την δημοτική αρχή πρόσφερε σε άλλο ένα “καυτό” θέμα, αυτό του κυνοκομείου στο Ακρωτήρι. Ενώ όλες οι τοπικές κοινότητες του ακρωτηρίου , μαζί με τα συνεπή φιλοζωικά σωματεία εναντιωνόταν απέναντι στην απαράδεκτη και επικίνδυνα πρόχειρη πρόταση της δημοτικής αρχής, ήταν τελικά η αποχή του Κου Σαρρή που έκρινε το αποτέλεσμα και πέρασε τελικά η απόφαση της δημοτικής αρχής, σε μια συνεδρίαση-παρωδία που κράτησε μέχρι τις 4:30 τα ξημερώματα..

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να αναδεικνύει τον αντιδραστικό ρόλο της τοπικής διοίκησης και των πολιτικών δεκανικιών της κεντρικής διοίκησης, όπου ο κύριος ρόλος τους είναι ο αφοπλισμός του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ο αποπροσανατολισμός του. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και θα έχουν και όσοι έμμεσα ή άμεσα συνεισφέρουν στην διαιώνιση της σαπίλας, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που απομυζά τον λαϊκό πλούτο, με τον οποίο επιδοτεί την δράση του κεφαλαίου. Εμείς έχουμε σύμμαχο, πυξίδα και προσανατολισμό. Τα συμφέροντα του λαού που είναι διαμετρικά αντίθετα με αυτά του κεφαλαίου και των τοπικών πολιτικών εκφραστών του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook