Απο τις 6 το πρωί του Σαββάτου στα νησιά ταξιδεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι  – Το Σάββατο κλειστές όλες οι λαικές αγορές – Νέοι περιορισμοί στα σουπερ μάρκετ

Τελευταία ενημέρωση 18:38

Τρεις άνθρωποι, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα κατέληξαν από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους εννέα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό 31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495.

Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης. Ήδη έχουν ελεγχθεί περισότερα από 7.200 δείγματα.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Νέα έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού απηύθυνε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσίοδρας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μητσοτάκη για την κοινωνική ευθύνη των πολιτών και επανέλαβε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι συναθροίσεις.

Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Από εμάς εξαρτάται αν θα ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως: «Δεν πρόκειται για άσκησης ετοιμότητας αλλά για πραγματική μάχη» και ανακοίνωσε τα εξής:

  • Από το Σάββατο στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων τους
  • Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους σκαφών αναψυχής σε όλη την επικράτεια, όσα βρίσκονται σε πλεύση υποχρεούνται να γυρίσουν πίσω μέχρι αύριο 21/03
  • Αύριο Σάββατο θα είναι κλειστές οι λαϊκές
  • Απο Δευτέρα σε όλες τις λαϊκές μειώνονται οι πάγκοι
  • Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ απο Δευτέρα θα ισχύσει το ενας πελάτης ανά 15 μέτρα αντί 10 μέτρα που ίσχυε μέχρι τώρα
  • Αναστέλλονται όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης.

Αύριο, Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από το Σάββατο απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις» και προσέθεσε: «Τέτοιες οι συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Περαιτέρω επισήμανε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook