Ο χάρτης του ΕΟΔΥ “επιμένει” για ένα κρούσμα στα Χανιά.

Την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η νέα «Ημερήσια έκθεση» του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου.

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00. Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 νέα κρούσματα σε σχέση με τις 28/03/2020.

Σημαντικό είναι πάντως ότι ο ΕΟΔΥ αναφέρει ένα κρούσμα στα Χανιά, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται, εκτός κι αν πρόκειται για την περίπτωση του Μαροκινού που εργαζόταν στην πόλη και, διαπιστώθηκε θετικός στον κορωνοϊό όταν πλέον είχε επιστρέψει στην πατρίδα του.

Αντίθετα, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Ρέθυμνο, του 58χρονου δηλαδή ιερέα. 

Από την άλλη δεν έχει καταγραφεί το 2ο κρούσμα στο Λασίθι, 13ο συνολικά στην Κρήτη.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής (ξεκινώντας από βορειοανατολικά):
Δράμας
Χαλκιδικής
Γρεβενών
Θεσπρωτίας
Κέρκυρας
Καρδίτσας
Ευρυτανίας
Αιτωλοακαρνανίας
Φωκίδας
Κορίνθου
Χίου

Χάρτης επίπτωσης βεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6,4%) θετικά στον κορωνοϊό.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, τα περισσότερα καταγράφονται στις ηλικίες από 45 έως 60 ετών (συνολικά 343).

Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σοβαρά κρούσματα COVID-19: Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι (39 πλέον μετά το θάνατο της 76χρονης στη Λέσβο) σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ. Στο παρακάτω Διάγραμμα απεικονίζεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που ήταν καλυμμένες με ασθενείς με COVID-19 κατά τις τελευταίες ημέρες (με γκρίζο χρώμα ασθενείς που κατέληξαν την αντίστοιχη ημερομηνία· οι αριθμοί αφορούν τους ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται).

Κρούσματα COVID-19 που νοσηλεύονται ανά ημέρα σε ΜΕΘ

Στις 23 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν, περίπου 28 περιφερειακές ενότητες είχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook