Η Βόρεια Κορέα απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών με τη Νότια Κορέα μέχρις ότου η Σεούλ δείξει ενδιαφέρον για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι διήμερες στρατιωτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών «κατέρρευσαν και δεν ήταν παρά ένα χάσιμο χρόνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις.

«Εφόσον είναι φανερό ότι οι προδότες δε θέλουν τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και θέλουν ν’ αποφύγουν τον διάλογο, ο στρατός και ο λαός μας δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να συζητήσουν μαζί τους», αναφέρει η ανακοίνωση της βορειοκορεατικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.

Προδότες χαρακτηρίζει η βορειοκορεατική πλευρά μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Άμυνας και Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Η χθεσινή συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών ήταν η πρώτη μεταξύ των δυο χωρών μετά τον βομβαρδισμό από την Πιονγκγιάνγκ νοτιοκορεατικού νησιού στις 23 Νοεμβρίου, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Την ευθύνη της αιφνίδιας κατάρρευσης την Τετάρτη, των μεταξύ τους διμερών στρατιωτικών συνομιλιών, επέρριψε η Βόρεια Κορέα στη Νότια, σύμφωνα με όσα ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Οι Βόρειο-Κορεάτες επικαλέσθηκαν ως λόγο της διακοπής των συνομιλιών το γεγονός ότι δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να συμμετέχουν σε αυτές, αφού έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ειλικρίνεια των προθέσεων, των Νότιων γειτόνων τους, να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, διακόπηκαν την Τετάρτη μετά από διαφωνίες πάνω στην ατζέντα των θεμάτων, που θα συμπεριλαμβάνονταν στη σχεδιαζόμενη υψηλού επιπέδου διμερή συνάντηση, που θα ακολουθούσε. Οι Βόρειο-Κορεάτικη αντιπροσωπεία αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τις διαπραγματεύσεις, μόλις τη δεύτερη μέρα τους.

Η Σεούλ πάντως, διαμηνύει ότι η προσφορά για συνομιλίες υψηλού επιπέδου, ισχύει ακόμα, αλλά η Πιονγκιάνγκ θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές, «έχοντας κάνει υπεύθυνα βήματα», προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ευθύνης της στις επιθέσεις του περασμένου χρόνου.

Σε εκείνα τα γεγονότα είχαν χάσει τη ζωή τους 50 Νοτιοκορεάτες, αλλά οι Βόρειοι αρνούνται κάθε ανάμιξη.

Η κατάρρευση των προκαταρκτικών συνομιλιών, κατά τους αναλυτές, αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω και για την υπόθεση της επανέναρξης των διεθνών διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, με την Βόρεια Κορέα, που παραμένουν στάσιμες εδώ και δύο χρόνια.

ΑΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook