Σοκ προκαλεί πάλι στο κοινό με τις εμφανίσεις του ένας εκκεντρικός ομογενής καλλιτέχνης της Αυστραλίας που πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που \”ακούει\” (και) από το χέρι του! Πρόκειται για τον περφόρμερ Στέλιο Αρκαδίου, ο οποίος είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Stelarc και οποίος εμφανίστηκε στο φεστιβάλ DaDaFest του Λίβερπουλ, ενώ συμμετέχει και σε διάφορες εκθέσεις που γίνονται ανά τον κόσμο. Παγκόσμια πια αναγνωρισμένος, ο Αρκαδίου έχει στο ενεργητικό του πολλά βραβεία, διακρίσεις, επιχορηγήσεις και δημοσιεύσεις. Εργάζεται και συνεργάζεται με τα κορυφαία πανεπιστήμια, πνευματικά ιδρύματα και μουσεία του κόσμου και πέρσι τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση Ars Electronica Golden Nica στην κατηγορία \”Hybrid Art\” (Υβριδιακή Τέχνη) στην Αυστρία.

Εδώ και αρκετό καιρό ο Αρκαδίου θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα: Επιδιώκει να εμφυτεύσει στο τρίτο \”τεχνητό\” αυτί του, ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο, το οποίο θα συνδέεται με έναν αναμεταδότη bluetooth, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να ακούν \”online\” τους ήχους που συλλαμβάνει το \”ψεύτικο\” αυτί του. Ο Αρκαδίου, που γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό της Κύπρου από Ελληνοκύπριους γονείς, μεγάλωσε στην Αυστραλία και τα έργα του επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στον φουτουρισμό και στην επέκταση των δυνατοτήτων/ικανοτήτων του ανθρωπίνου σώματος.

Ο Αρκαδίου προκάλεσε σάλο σε διεθνείς καλλιτεχνικούς κύκλους, όταν στο Φεστιβάλ Επιστημών του Εδιμβούργου το 2007 παρουσίασε τη νέα του πρωτότυπη \”εφεύρεση\”: ένα αυτί στον πήχυ του χεριού του! Ο Αρκαδίου, που χαρακτηρίζεται \”βιοκυβερνητικός καλλιτέχνης\”, πιστεύει ότι η τέχνη θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εικόνα. Πρώην ερευνητής του τμήματος ψηφιακής έρευνας για την τέχνη της Performance στo Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, τοποθέτησε το εμφύτευμα ανθρώπινου αυτιού στο αριστερό του χέρι, το 2007 στο Περθ της Αυστραλίας, σε συνεργασία με την ομάδα \”Tissue Culture and Art\”, έπειτα από πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορούσε να βρει χειρουργό για να κάνει την επέμβαση που ήθελε.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook