Τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων

Το πιο μεγάλο “αγκάθι” που καλείται να αντιμετωπίσει δήμος και σχολική κοινότητα στα Χανιά σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία και της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, είναι αυτό τη καθαριότητας των σχολικών χώρων. 

Θυμίζουμε ότι λόγω της πανδημίας του Covid19 αλλάζουν τα δεδομένα στη συχνότητα και τον τρόπο καθαρισμού των σχολείων. Σε πρώτο στάδιο, για να αντεπεξέλθει ο δήμος στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούνται αποφάσισε να επιστρατεύσει τις καθαρίστριες και της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης οι οποίες μαζί με αυτές της Β΄ βάθμιας θα αναλάβουν τον καθαρισμό των Γυμνασίων και Λυκείων. Ωστόσο, στην περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία προκύπτει τεράστιο ζήτημα.

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στις 34 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στη Β΄βάθμια εκπαίδευση θα απασχοληθούν 75 καθαρίστριες α’ βαθμιας και β’ βάθμιας είτε εργάζονται με σύμβαση έργου είτε εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αν ανοίξει η α΄βάθμια θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα κατανομής τους. 

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό από τον κ. Βαρδάκη ότι ήδη έχουν παραληφθεί από το υπουργείο 496 λίτρα αντισηπτικού από δυο φορές, δηλαδή συνολικά 992 λίτρα. Την ίδια στιγμή έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού για την προμήθεια από τον δήμο επιπλέον 1200 λίτρων αντισηπτικού, ενώ θα αγοραστούν άμεσα και 600 τμχ με αντισηπτικό των 500 ml που θα έχουν ντισπένσερ.

Ως προς τον εξοπλισμό των σχολείων με λάπτοπ, τάμπλετ και συνδέσεων, το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 675.000 ευρώ και για τις δυο διευθύνσεις εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην Α΄βάθμια εκπαίδευση έχουν ζητηθεί 745 λάπτοπ, 164 τάμπλετ και 153 συνδέσεις ίντερνετ. Στη Β’ βάθμια έχουν ζητηθεί 872 λάπτοπ, 817 τάμπλετ και 600 συνδέσεις.

Το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από τα αποθεματικά του δήμου. Θα μπορούσε να καλυφθεί ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Βαρδάκης, από τα αδιάθετα ποσά των μετακινήσεων των μαθητών που υπάρχουν σε κονδύλι της περιφέρειας. Για να γίνει όμως αυτή η μεταφορά ποσού χρειάζεται να εκδοθεί ΠΝΠ.

Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, Μανώλης Μηλιαράκης, τονίζοντας ότι  στην Α΄βάθμια το κόστος για τη μεταφορά μαθητών είναι περίπου 125.000 ευρώ ημερησίως! Αν υπολογίσουμε τις ημέρες που ήταν κλειστά τα σχολεία, το ποσό βγαίνει για να διατεθεί στην αγορά εξοπλισμού.

Ως προς το αν θα ανοίξουν ή όχι τα δημοτικά ο κ. Μηλιαράκης, είπε πως αυτό θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, παρόλα αυτά όπως τόνισε: “Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα πιστεύω με βεβαιότητα ότι θα ανοίξουμε για να γίνει ουσιαστικά το πείραμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη, το άνοιγμα των δημοτικών θα γίνει ως πείραμα, προκειμένου γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να ρυθμιστούν οι ώρες, οι χώροι, τα διαλείμματα, η καθαριότητα και εν γενει ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων με τα νέα δεδομένα, έστι ώστε να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα η εκπαιδευτική κοινότητα τον Σεπτέμβριο και να μην κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα τελευταία στιγμή κατά την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς. 

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιος Ζερβάκης ανέφερε ότι τις πρώτες ημέρες έναρξης της Γ΄Λυκείου πήγε στα σχολεία το 80% των μαθητών αλλά σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί γιατί όπως κάθε χρόνο, οι μαθητές προτιμούν να βρίσκονται σπίτι για να διαβάσουν και να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές. Το πρόβλημα θα προκύψει σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη όταν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 18 του μηνός και για τις υπόλοιπες τάξεις.

Παρόλο που θα ισχύει το σύστημα εκ περιτροπής ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ μεγάλος και όπως είπε ο κ. Ζερβάκης υπάρχουν σχολικά κτίρια που δεν έχουν την υποδομή να αντιμετωπίσουν τον συγχρωτισμό των μαθητών. Γι’ αυτό μάλιστα τον λόγο, όπως είπε δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να γίνουν μόνο οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Γρηγόρης Γκουλούσης έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα υπάρχει συχνή θερμοληψία, ζήτησε να διπλασιαστεί το προσωπικό των καθαριστριών από τη στιγμή που θα υπάρξει διπλασιασμός έργου και τόνισε ότι τίθεται θέμα με τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών από τη στιγμή που τα λεωφορεία θα πρέπει να μεταφέρουν τους μισούς μαθητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook