Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία των Χανίων για να υποδεχτούν τα Γυμνάσια και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

Το άνοιγμα των σχολείων αυτή την εβδομάδα, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο “στοίχημα” της επιστροφής στην …εκπαιδευτική κανονικότητα, ωστόσο αποδεικνύεται ότι, αυτή η εβδομάδα είναι μάλλον “αναγνωριστική.

Το πραγματικά μεγάλο “στοίχημα” θα παιχτεί από τη Δευτέρα 18 Μαίου, οπότε στο πλάνο θα προστεθούν οι Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου και οι τάξεις του Γυμνασίου.

Υψηλός βαθμός δυσκολίας με την επιστροφή στα θρανία Γυμνασίου και υπόλοιπων τάξεων Λυκείου

Πόσο ευάλωτα ή όχι μπορούν να αποδειχθούν τα μέτρα πρόληψης, άμα τη επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου;

“Κάποιες σχολικές μονάδες στα Χανιά μπορούν να υποστηρίξουν τα νέα δεδομένα, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται.. Κάποια άλλα σχολεία όμως στον Νομό Χανίων, δεδομένα αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, οπότε εκεί απαιτείται εγρήγορση από τους εκαπιδευτικούς και τους μαθητές”, σημειώνει στο Flashnews, o προϊστάμενος της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στέλιος Ζερβάκης που επισημαίνει επίσης ότι, “Σε αντίθεση με τα παιδιά του Λυκείου, τα μικρότερα παιδιά, πχ της Α’ Γυμνασίου είναι φυσιολογικό να μην είναι το ίδιο υπεύθυνα ώστε να ακολουθήσουν τους υγειονομικούς κανόνες. Είναι λιγότερο ώριμα. Αυτά τα παιδιά δεν θα αγκαλιαστούν, δεν θα ακουμπήσει το ένα το άλλο; Αυτή είναι η φύση και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το τι θα γίνει”. 

Το καμπανάκι “συναγερμού” κρούεται σε πολλά σχολεία στα Χανιά που αφενός, συστεγάζονται με άλλα σχολεία, αφετέρου διαθέτουν μικρές αίθουσες και περιορισμένης έκτασης αυλές. Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί είναι, πώς θα τηρηθούν σε τέτοιου είδους σχολικές μονάδες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε μια εποχή βέβαια ύφεσης του κορωνοϊού, εξίσου όμως επικίνδυνης (αν αφεθούμε), όπως τουλάχιστον σημειώνουν σε έντονο ύφος, οι ειδικοί.

Σημειώνεται επίσης ότι τα Γυμνάσια και οι τάξεις της Α’ και Β’ Λυκείου θα προσέρχονται στο σχολείο, τη μία εβδομάδα τρείς φορές και την επόμενη δύο, εναλλάξ, ώστε να αποφεύγεται ο υπερβολικός συγχρωτισμός. Μπορεί όμως αυτό να αποτελέσει ασφαλή οδό για να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες; Θα το δούμε…

Τηρείται η καθαριότητα στις σχολικές μονάδες

Πάντως όπως σημειώνει ο κ. Ζερβάκης, τα σχολεία είναι πλήρως καθαρά, έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υποδεχτούν από βδομάδα τα παιδιά και αποτέλεσε και θέμα συζήτησης, στη χτεσινή σύσκεψη στον Δήμο Χανίων. “Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία όπου, επί της ουσίας, θα έχουμε πρόβλημα, ως Δήμος Χανίων, σε επάρκεια προσωπικού που θα χρειαστεί να καθαρίζουν τις σχολικές μονάδες”, σημειώνει ο κ.Ζερβάκης.

Πτωτική η προσέλευση των μαθητών αυτή την εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση των μαθητών αυτή την εβδομάδα στα σχολεία των Χανίων από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου κινήθηκε στο 80% την πρώτη μέρα, στο 70% την δεύτερη, στο 50% την τρίτη, στο 40% την τέταρτη και σήμερα τελευταία μέρα της εβδομάδας αναμένεται να πέσει από το 30%. “Είναι φυσιολογικό για μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες. Αυτό συνέβαινε και παλιά”. σημειώνει ο κ. Ζερβάκης.

Τέλος, ο προϊστάμενος της Β’ βάθμιας εξήρε και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, που κάτω από δύσκολες συνθήκες έδειξαν υπευθυνότητα:

“Ήταν πολύ υψηλή η υπευθυνότητα των εκπαιδευτικών και το προηγούμενο διάστημα με τα  “εξ αποστάσεως” μαθήματα και τώρα στην υποδοχή των μαθητών. Παρά το ότι λοιδορούνται, δούλεψαν με υπευθυνότητα, φιλότιμο, μεράκι. Από Δευτέρα βέβαια αλλάζουν πάλι τα δεδομένα”.

Vas Fou

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook