Έμοιαζε με αρχή της νέας σχολικής περιόδου.

“Ποδαρικό” σήμερα για τα Γυμνάσια και την Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου και στα Χανιά. 

Μετά από 2 και πλέον μήνες “καραντίνας” οι μαθητές Γυμμνασίων και Λυκείων επέστρεψαν στα θρανία τους σε μια νέα, πλέον, πραγματικότητα. “Μουδιασμένα” χαμόγελα, συνθήκες προστασίας και ένα ανεξήγητο “γιατί να γίνονται όλα αυτά” συνέθεταν ένα περίεργο…παζλ στην πρώτη μέρα των μαθητών στη σχολική πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά… κανονικότητα ενέπνεε.

Το Flashnews βρεθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων στην Κοραή και εκεί μας υποδέχτηκε ο νοσηλευτής του σχολείου που, στην είσοδο, θερμομετρούσε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

“Είναι ένα άλλο σχολείο, με άλλους κανόνες. Από το σύνολο των 300 μαθητών 20 μαθητές επέλεξαν οι γονείς να μην έρθουν”, τονίζει ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χανίων Αντώνης Αθανασάκης, που προσθέτει “Είμαστε σε διαρκή επαφή με γονείς όλο αυτό τον καιρό. Οπότε γνωρίζουμε τα μέτρα πρόληψης. Η διαμόρφωση των αιθουσών έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, ένα παιδί ανά θρανίο κτλ. Διαφορετικά διαλείμματα για τις τάξεις”.

Για το αν είναι πιο δύσκολο για παιδιά Γυμνασίου να τηρούν τους κανόνες: “Η διαδικασία μας άγχωσε όλους. Με βάση το σύντομο χρονικό διάστημα. Θεωρώ όμως ότι λόγω της καλής επικοινωνίας με γονείς και παιδιά θα είμαστε σοβαροί στην τήρηση των κανόνων και δεν θα υπάρξει άγχος”, επισημαίνει ο κ. Αθανασάκης.

“Θλίβομαι με την επιλογή του Υπουργείου για απευθείας μετάδοση των μαθημάτων. Δεν είναι ο ρόλος μας να μετδίδουμε γνώσεις. Ο ρόλος μας είναι να κατακτούμε τη γνώση μαζί με τα παιδιά”, τονίζει τέλος ο κ. Αθανασάκης.

Επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν και καθηγητές που μέσω τηλεδιασκέψεων θα πραγματοποιούν μαθήματα για τα παιδιά που επέλεξαν να μείνουν στο σπίτι.

Εν μέρει.. χαρούμενα τα παιδιά που επέστρεψαν στο σχολείο

“Νιώθω παραξενα, αλλά είναι ένα βήμα για να πάμε στην κανονικότητα. Προσέχω. Σίγουρα θα κρατάω αποστάσεις. Έχω μια τσέπη στην τσάντα μου που έχω μάσκα και αντισηπτικό”, δηλώνει ο μαθητής της Α’ Γυμνασίου Βασίλης Τσιγάλογλου.

“Είναι λίγο παράξενο. Έχω χωριστεί από τους φίλους μου. Ωστόσο πρέπει να προσέχουμε. Στο σπίτι όμως ήταν λίγο βαρετά. Δεν είχα τι να κάνω. Έξω πάλι ήταν παράξενα”, δηλώνει η μαθήτρια Γυμνασίου Ιωάννα Μανωλακάκη.

Κανόνες προστασίας

Εκτός από τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον, οι μαθητές του γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης για τις λίγες εβδομάδες μέχρι την λήξη της χρονιάς και την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Οι μαθητές θα κρατήσουν τα βιβλία τους και για τη νέα χρονιά

Οι μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου θα πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.

Αυτή η ενημέρωση στάλθηκε από το γραφείο της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, προς τα σχολεία στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21). Έτσι, έχουν κληθεί οι διευθυντές των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν τώρα στο γυμνάσιο και στις Α΄ και Β΄ τάξεις του λυκείου ότι πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.

Επιστροφή στα θρανία και για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου

Στο μεταξύ, όπως ίσχυσε για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, έτσι και για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου η επιστροφή στα σχολεία έγινε με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας.

– Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου

Για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές πήγαν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

-Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα

“63 παιδιά της Γ’ Λυκείου είχαν δηλώσει ότι δεν θα έρθουν, ενώ από 15 για τις τάξεις Α’ και Β’ Λυκείου. Κάποια νούμερα αλλάζουν πάντως”, επισημαίνει η κυρία Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου Διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων, που τονίζει, “Το σχολείο δε διαφέρει από τη συμπεριφόρα τις υπόλοιπες ώρες. Τα παιδιά στην προσωπική τους ζωή είναι αλήθεια ότι δεν τηρούν τους κανόνες. Στα σχολεία κρατούνται οι κανόνες”.

Τα αντισηπτικά ήταν μοιρασμένα σε όλους τους χώρους του Λυκείου, ενώ και οι καθηγητές φορούσαν ειδικές μάσκες την ώρα του μαθήματος.

Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για κρούσματα

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορονοϊό, δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του νοσούντος που είναι στο ίδιο τμήμα προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφ’ όσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν. Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τηλέφωνα υποστήριξης

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση, οι μαθητές, γονείς ή/και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook