Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης για το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Η Εκκλησία της Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτο τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η Θεία Ευχαριστία και η Θεία Μετάληψη. 

Μια ανακοίνωση που απαντά επί της ουσίας στις απόψεις του Ιερέα από το Ηράκλειο που υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, πως θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να εξεταστεί η αλλαγή του τρόπου που τελείται η Θεία Κοινωνία.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή τη συζήτηση που, ως μη ώφειλε, έχει προκύψει, αλλά και εξαιτίας του διαδικτυακού δημοσίου διαλόγου και των διαφόρων τοποθετήσεων και απόψεων, αναφορικά προς το Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Ευχαριστία και τη Θεία Μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με βαθειά συναίσθηση ποιμαντικής ευθύνης, ανακοινώνει ομόφωνα, και προς κάθε κατεύθυνση, ότι το Πανίερο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο, η δε Εκκλησιαστική εμπειρία μαρτυρεί ότι ο καθιερωμένος σήμερα, και επί σειρά αιώνων, τρόπος της μετάδοσης του Παναγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού μας στους πιστούς, δεν αποτελεί αιτία ασθένειας, γι᾽ αυτό και δεν τίθεται σε καμία συζήτηση ή διάλογο.

Η Εκκλησία της Κρήτης, μακρυά από φανατισμούς, αφορισμούς και επικίνδυνους πειραματισμούς, διατυπώνει, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη να δυναμώσουμε την πίστη μας στον Τριαδικό Αληθινό Θεό, να παραμείνουμε σταθεροί με αταλάντευτη και κραταιή προσήλωση στα όρια, «α έθεντο οι Πατέρες ημών» και να στηριχθούμε αμετακίνητοι στην Πίστη των Αγίων, χωρίς υπερβολές και φοβίες.

Να σεβασθούμε το Μυστήριο των Μυστηρίων και να μην παρασυρθούμε από βιαστικές και άστοχες φωνές, που προκαλούν σύγχυση και θόρυβο.

Άλλωστε, η ελεύθερη προσέλευση στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας έχει ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, την αληθινή και γνήσια πίστη του ανθρώπου, χωρίς «δεύτερες σκέψεις» και αμφιβολίες, προκειμένου η κοινωνία του με το Πανάγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας, να εκπηγάζει «άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον». 

Είναι ίσως απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, τούτους τους δύσκολους και μεταβαλλόμενους καιρούς, να δυναμώσουμε και να ενισχύσουμε την πίστη μας, να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας, να παραμείνουμε σταθεροί στο σκάφος της Αγίας μας Εκκλησίας και να προσεγγίσουμε με σεβασμό και ελπίδα, καθώς και με καρδιακή προσευχή, την Χάρη και το έλεος του Παναγίου Θεού, ώστε να εξέλθομε δυνατοί και ενισχυμένοι από την κοινή μας