Αυξήσεις σε συντάξεις τον Ιούνιο, το χρονοδιάγραμμα για αναδρομικά.

Περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα δουν την Τρίτη 2/6 αυξήσεις στην επικουρική τους σύνταξη, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Την ερχόμενη Τρίτη δίνονται οι αυξήσεις σε περίπου 240.000 επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις σε κύριες συντάξεις και στα αναδρομικά.

Το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δοθεί η νέα κύρια σύνταξη και τον Οκτώβριο οι δυο καταβολές αναδρομικών, όπως επισήμανε ο Γ. Βρούτσης. «Τον Οκτώβριο -Θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά- θα πληρώσουμε και τις δυο καταβολές αναδρομικών. Η μια είναι του επικουρικού που αφορά 8 μήνες, καθώς τώρα 2 Ιουνίου πληρώνουμε τη νέα επικουρική και είναι από 1-10-19 έως Ιούνιο 2020. Η άλλη θα είναι 12 μηνών, τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1-10-19 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η οι αυξήσεις αυτές δεν δίνονται «ξαφνικά και άκριτα» αλλά σε ευθυγράμμιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε και οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η διαδικασία απονομής των συντάξεων συνεχίζεται κανονικά, επισημαίνοντας ότι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Μάρτιο, απονεμήθηκαν 150.029 συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης ότι η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» θα αφορά το 40% των νέων συντάξεων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στόχος είναι η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» να έχει και αναδρομική δυνατότητα για τις κατηγορίες συντάξεων του ΟΓΑ και της αιτίας θανάτου, από την 1η Ιανουαρίου του 2017. «Παράλληλα, οργανώνουμε το προσωπικό για την αύξηση της παραγωγικότητας όσον αφορά στην απονομή των συντάξεων» σχολίασε ο κ. Βρούτσης, εκτιμώντας ότι, στο τέλος του 2021, το 85% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.

Δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός

Ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας. «Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η κυβέρνησή μας η πολιτεία προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει το μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στο νόμο», είπε ο κ. Βρούτσης. Όπως είπε, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει και να ενισχύσει το εισόδημα του εργαζομένου, παρά τα επιδόματα ανεργίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα SURE, κινείται οριζόντια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ τόνισε ότι η τελική αναπλήρωση στον καθαρό μισθό για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν σε αυτόν το μηχανισμό, είναι από 83,5% έως 100%, στην περίπτωση του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας, εξήγησε ότι ο καθαρός μισθός θα είναι τα 550 ευρώ και με τις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνει στα 650 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε το το όριο είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός. «Ο επιχειρηματίας ό,τι και σχήμα να επιλέξει ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα», εξήγησε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook