Η πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει εδώ και μήνες όλη την ανθρωπότητα είναι γεγονός ότι μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια γενικευμένη κρίση που απειλεί πρωτίστως την υγεία μας αλλά σε δεύτερο χρόνο επηρεάζει καίρια και τον οικονομικό τομέα και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν μία τεράστια ύφεση.

Ειδικότερα, τα καταστήματα εστίασης όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια κλπ είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία. 

Οι υγειονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη δημόσια υγεία, ο φόβος και η ανασφάλεια που κυριεύει την κοινωνία και τους πολίτες, η έκρηξη της ανεργίας, η δραματική μείωση του τουρισμού είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά και σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία των επιχειρήσεων της εστίασης με μεγάλο και πραγματικό κίνδυνο ακόμα και το οριστικό κλείσιμό τους.. Σε εθνικό επίπεδο η Πολιτεία, ως καθ’ ύλην υπεύθυνη, έλαβε κάποια μέτρα για τον περιορισμό των οικονομικών κινδύνων και τη στήριξη των επιχειρήσεων (αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση Φ.Π.Α. κλπ).

Ωστόσο, η υποστήριξη αυτή των επιχειρήσεων, και δη των μικρομεσαίων που πλήττονται σε τόσο μεγάλο βαθμό, δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε εθνικό επίπεδο αλλά να προχωρήσει και σε τοπικό επίπεδο. Ο Δήμος Χανίων, ένας δήμος του οποίου η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τομέα του τουρισμού και συνεπώς και στον τομέα των επιχειρήσεων της εστίασης, έχει υποχρέωση να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές και τους εργαζόμενούς τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα ήθελα να θέσω κάποιες ιδέες και προτάσεις προς τη Δημοτική αρχή.

1. Απαλλαγή όλων των ανταποδοτικών τελών για χρήση τραπεζοκαθισμάτων μέχρι το τέλος του έτους.

2. Παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων όπου αυτό μπορεί να καταστεί δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους (σύμφωνα και με τις διατάξεις του Νόμου 4688/2020). Ο χώρος αυτός μπορεί να μην είναι συνεχόμενος με τον χώρο που ήδη χρησιμοποιεί το κατάστημα αλλά σε παρακείμενο κοντινό σημείο (πχ πλατείες) εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα θέσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα και πάντα υπό τον έλεγχο αυτών.

3. Μείωση των μισθωμάτων στις καντίνες των παραλιών κατά 50% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

4. Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων εστίασης προς τον Δήμο μέχρι το τέλος του έτους και ρύθμιση όλων των οφειλών τους σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

5. Λήψη μέτρων στήριξης των κυλικείων που λειτουργούν εντός των εκπαιδευτικών χώρων οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που έπαυσαν την λειτουργία τους μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Εν όψει των επικείμενων οικονομικών συνεπειών στις επιχειρήσεις του Δήμου Χανίων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και από τα μέτρα που παίρνονται για τον περιορισμό αυτού, είναι καθήκον του Δήμου μας να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη δημιουργία οικονομικών αντιμέτρων με σκοπό τη μη επιβάρυνση των επιχειρήσεων με περαιτέρω μη διαχειρίσιμα βάρη. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για τις πληγείσες τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και τους εργαζόμενους σε αυτές και ο Δήμος μας οφείλει να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους και να λάβει οικονομικά μέτρα ανακούφισης αυτών. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία είναι σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανή και δραστήρια την τοπική οικονομία για να είμαστε και αύριο όλοι μαζί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook