Χατζηδάκης: Εξοικονομούμε 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τις ΥΚΩ με τις διασυνδέσεις της Κρήτης – Μανουσάκης: Επίτευγμα τεχνολογικό και πολιτικό η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι θα γίνει με τις ΑΠΕ

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «εθνικό έργο στο οποίο συνέβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά ο Γιώργος Σταθάκης που είναι κοντά μας». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας που θα φέρει επενδύσεις ύψος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Μίλησε για ένα καινούργιο κεφάλαιο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Κρήτη με άμεση επίπτωση και στον τουριστικό κλάδο αλλά και στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη.  Το καλώδιο αυτό μαζί με εκείνο των Χανίων θα είναι ανοιχτά στους παραγωγούς, είπε ο κ.Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Επίσης ανέφερε ότι το έργο θα λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών οι οποίοι  πληρώνουν 400 εκατ ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της αυξημένης παραγωγής στην Κρήτη. Το χαρακτήρισε ως περιβαλλοντικό έργο καθώς θα κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια άμεση θετική επίδραση στο δήμο Μαλεβιζίου ώστε να μην υπάρχουν παράπονα από το δήμο και ειδικά τη Δαμάστα. Σημαντικά θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για το δήμο Μαλεβιζίου.

Αναφορικά με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά των ΑΠΕ, ο υπουργός διερωτήθηκε αν “σημαίνουν ότι θέλουμε τα πράγματα να μείνουν όπως είναι; Δεν θεωρώ πως αυτό είναι προοδευτική πολιτική”.

Καταλήγοντας ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα γιορτής για την Κρήτη για το υπουργείο, για τον ΑΔΜΗΕ, για όλους τους φίλους της πράσινης καθαρής ενέργειας και του περιβάλλοντος».

Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Μετά από πολλές και δύσκολες μάχες μπορούμε να δούμε να ξεκινά η διασύνδεση της Κρήτης με τη Αττική. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη χώρα. Θα λειτουργήσει το 2023. Θα κάνουμε τα πάντα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα Το έργο αυτό ολοκληρώνει τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που ξεκίνησε με την μικρή διασύνδεση Χανίων Πελοποννήσου.

Όπως είπε το καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος από Πελοπόννησο προς Χανιά θα ηλεκτριστείί τέλος του έτους καλύπτοντας το 30-40% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Ευχαρίστησε τους δημάρχους των Χανίων, την τροχαία, τον ΟΑΚ ΑΕ και έκανε αναφορά σε αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Μαλεβιζίου με υπογειοποίηση δικτύων αναπλάσεις και έργα υποδομής. Επίσης για Χανιά και Πλατανιά αναφέρθηκε σε αποκαταστάσεις δρόμων και υπογειοποίηση μέρους του δικτύου στον Δήμο Πλατανιά.

Το έργο καθιστά την Κρήτη ενεργειακό κόμβο τόνισε ο κ.Μανουσάκης.

Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σύμφωνα με τον υφυπουργό ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, πλέον έγινε επικαιροποίηση της μελέτης για το αιολικό δυναμικό του νησιού και θα επιτρέπεται η εγκατάσταση έως 2.500 μεγαβάτ με περικοπές έως 5%.

Όπως ανέλυσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μετά την υλοποίηση των δύο διασυνδέσεων, η Κρήτη θα μπορεί να “σηκώσει” 2.500 μεγαβάτ ΑΠΕ και ενδιάμεσα μετά τη μικρή διασύνδεση θα μπορεί να φιλοξενήσει 200 μεγαβάτ περισσότερα από σήμερα που η παραγωγή ανέρχεται στα 300 MW

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως μια καθαρή ενεργειακά Κρήτη γίνεται αναπτυξιακός φάρος. Με τη διασύνδεση η Κρήτη μπορεί αναπτύξει τις ΑΠΕ. Θα μεταβληθεί οριστικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

«Η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επιβεβαιώνει την αντίληψή μας, πως η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων», τόνισε ενώ αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023:
 • Θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.
 • Μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%,.
• Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, αντιμετωπίζοντας με τρόπο δραστικό την παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση, που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας.
«Θα μεταβληθεί  οριστικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, όσο και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες θα χειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν στην φάση της κατασκευής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού. Ικανοποιώντας, παράλληλα, τα  αιτήματα τοπικών κοινωνικών και περιοχών, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με την επιπλέον επένδυση, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, για τη διασφάλιση χαμηλότερης όχλησης, αναφερόμενος στη ικανοποίηση των αιτημάτων για την Δαμάστα.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη, αλλά και τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, «καθώς με τη δική τους πολιτική βούληση και επιμονή βρισκόμαστε στη σημερινή ευχάριστη συγκυρία, αποδεικνύοντας και οι δύο πως το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, προς όφελος των πολιτών. Σήμερα,  κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, «ανάβουμε πράσινο» για να βάλουμε την Κρήτη στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασία», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook