‘Ερχονται ελαχιστοποιήσεις στα κόστη λειτουργίας και άμεση αποκατάσταση των βλαβών 

Ένα νέο σύστημα έρχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΧ, εδώ και χρόνια με παράνομες συνδέσεις, δυσλειτουργικά υδρόμετρα και την αποκατάσταση των διαρροών. 

Η σύμβαση περιλαμβάνει, την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής πίεσης και στάθμης, στους επιλεγμένους τοπικούς σταθμούς ελέγχου, των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης του δήμου, για τις ανάγκες του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών,  όπου τα μετρητικά όργανα δεξαμενών – αντλιοστασίων και συνδέσεων Ο.Α.Κ. σε συνδυασμό με αυτά των σταθμών ελέγχου ποιότητας της πόλης των Χανίων, θα καταγράφουν, το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού, στην κατανάλωση και με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται, οι διαρροές, αφανείς και μη, στους αγωγούς, τα δυσλειτουργούντα υδρόμετρα καταναλωτών και οι παράνομες συνδέσεις. Επιπλέον θα ελέγχεται η ποιότητα νερού προς κατανάλωση. 

Ο προϋπολογισμός της μελέτης της πράξης με ΦΠΑ είναι 2.647.158.05 ευρώ και της σύμβασης 2.573.037.20 ευρώ. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 21 μήνες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ταμείο Συνοχής κατά 1.499.684.88 ευρώ και από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων κατά 1.073.352.32 ευρώ. Η πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» στον άξονα προτεραιότητας 14 «διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης πόρων». 

Όπως ανέφερε στο flashnews.gr, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλα Χατζηδάκη, στα πλαίσια της σημερινής επίσκεψης στα έργα που είναι σε εξέλιξη, στη δεξαμενή Χανίων, η νέα αυτή σύμβαση του έργου, που υπογράφηκε το ερχόμενο διάστημα θα δώσει στη ΔΕΥΑΧ, τη δυνατότητα, να ενισχύσει τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της υπηρεσίας. Τα μετρητικά συστήματα τα οποία είναι μέρος αυτής της πράξης, θα δώσουν τη δυνατότητα μέτρησης και του παρεχόμενου νερού και του διατιθέμενου νερού στην πόλη. “Έτσι θα έχουμε καλύτερους ελέγχους για την ποιότητα του νερού, για τις παράνομες συνδέσεις, γιατα υδρόμετρα που δεν λειτουργούν ή δυσλειτουργούν και για τις διαρροές που είναι μεγάλο ζητούμενο η άμεση αποκατάσταση τους. Η δεξαμενή είναι το κέντρο ελέγχου, όλων των παραπάνω”. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι πρόκειται για “ένα έργο περίπου 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκ. είναι από ευρωπαική χρηματοδότηση και το 1 εκ. από πόρους της ΔΕΥΑΧ, το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του, είναι 21 μήνες. Η ΔΕΥΑΧ αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό την τεχνολογία, για να μπορέσει να έχει μία ψηφιακή παρακολούθηση για το σύνολο των ροών που υπάρχουν στον δήμο Χανίων. Μέσα από αυτό το έργο και οι δημότες θα γνωρίζουν καλύτερα τις καταναλώσεις, θα ελαχιστοποιούνται και τα κόστη λειτουργίας ενώ θα υπάρχει καλύτερη εποπτεία στις ροές”. 

Ο Κώστας Στεργιάνης, τεχνικός και γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, αναφέρθηκε στους στόχους του συγκεκριμένου έργου. 

“Ο πρώτος στόχος του έργου είναι να έχουμε παρακολούθηση από μακριά και έλεγχο. Δηλαδή, τηλεέλεγχος και τηλεγχειρισμός, να δίνονται λύσεις όπου μπορούμε από μακρια και να λύνουμε το πρόβλημα τη στιγμή που δημιουργείται, ώστε να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε τι μπαίνει και τι βγαίνει στη δεξαμενή, κάτι που δεν είναι εφικτό σήμερα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το έμψυχο υλικό, δηλαδή τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την υπηρεσία μαζί με την ανάγκη να αποτυπώσουμε κάποια δίκτυα στην επόμενη τριετία για να ξέρουμε το υπόβαθρο τους και με τις νέες τεχνολογίες των υδρομέτρων στο οποίο προσπαθούμε στην επόμενη πενταετία να τα έχουμε υλοποιήσει. Όλα τα παραπάνω, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε το υδατικό ισοζύγιο, να ξέρουμε τις διαρροές και να μπορούμε να κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις ανά περιοχή ή ανά ζώνη για να επεμβαίνουμε και να μειώνουμε το νερό το οποίο χρειάζεται η περιοχή για να υδροδοτήσει τους κατοίκους”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook