O Δήμος Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εξασφάλισε για όλους τους Δημότες την δωρεάν χρήση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας.

Θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο ως βασικό εργαλείο ευαισθητοποίησης των δημοτών στην πρόληψη και στον προ συμπτωματικό έλεγχο καθώς και ως ένα επιπλέον εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης για την προφύλαξη τους από το νέο κορωνοϊό COVID-19.

Όπως είναι γνωστό, βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας – μέσα από το λογισμικό – είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Επίσης με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών, χρήσιμες πληροφορίες για τον  COVID-19.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των υπηρεσιακών παραγόντων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου σε συνεργασία με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Υγείας Ισότητας και Εθελοντισμού κ. Ευαγγελία Φανουράκη, που έχει αναλάβει το project και με την υποστήριξη του Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Θωμά Χαριτάκη.

Σε σχετική δήλωση της η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Ευαγγελία Φανουράκη, μεταξύ άλλων δήλωσε : «Η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας ήταν μια δέσμευση της δημοτικής αρχής, που μπαίνει σε εφαρμογή,  προς όφελος των δημοτών. Πρόκειται για μια ακόμα υπηρεσία που αποδεικνύει την ευαισθησία του Δημάρχου, αλλά και όλων των συνεργατών του. Το ΚΕΠ Υγείας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που εισάγει τους Δήμους στην πρώτη και νευραλγική γραμμή της πρόληψης και προαγωγής της Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος σε θέματα υγείας, έτσι αυτή η νέα Υπηρεσία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας, στοχεύει στο να αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ των δημοτών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην προ covid-19 πραγματικότητα, την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ακολουθούσε μια εορτή εγκαινίων, της νέας αυτής υπηρεσίας, στην οποία οι δημότες θα είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για το πως αυτή μπορεί να τους φανεί χρήσιμη στην καθημερινότητά τους. Δεδομένου του ότι αποτελεί, όμως, μια υπηρεσία πρόληψης, θα ήταν άτοπο εκ μέρους μας, οτιδήποτε θα προκαλούσε συγχρωτισμό, έτσι στο άμεσο διάστημα θα ακολουθήσουν λεπτομερείς οδηγίες για όλους όσους επιθυμούν να εγγραφούν, με την πολύτιμη συμβολή των εργαζόμενων στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, που ασπάστηκαν από την αρχή το project και γι αυτό τις ευχαριστώ.»

Να σημειώσουμε ότι οι πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας και να λαμβάνουν συμβουλευτικές πληροφορίες σχετικά για τον COVID-19 εγγράψου στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας, μπορούν να επισκέπτονται το παρακάτω site : www.kepygeias.org

Για περισσότερες διευκρινήσεις επικοινωνήσετε με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου στο 2841021866.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook