Μπορεί να ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα με έντονη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αρκετή βιταμίνη D.

Μια βιταμίνη, που είναι και ορμόνη μαζί, απαραίτητη για την υγιή σωματική λειτουργία.

Συχνά ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου», γιατί μέσω αυτού εισέρχεται στο σώμα. Αφού ο ήλιος απορροφάται από το δέρμα και μετατρέπεται σε χρήσιμη μορφή από τη χοληστερόλη.

Τι κάνει η βιταμίνη D

Ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι απαραίτητη σε σχεδόν κάθε οργανισμό και λειτουργία συμπεριλαμβανομένου του μυοσκελετικού, γαστρεντερικού, νεφρικού, ενδοκρινικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα:

1. Βοηθά στην υγεία του θυρεοειδούς

Κυρίως, επειδή ρυθμίζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές βοηθούν να προστατευθείς από τις ασθένειες του θυρεοειδούς. Αλλά και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Επίσης, στο να έχεις διάθεση, ομαλό κύκλο ύπνου και ισχυρό ανοσοποιητικό. Ορισμένες ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν επίσης ρόλο στο να διατηρούνται τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου νεανικά και δυνατά.

Περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις του θυρεοειδούς. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και η νόσος του Graves.

2. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάνουν με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της γενετικής έκφρασης των λευκών αιμοσφαιρίων. Το βοηθούν έτσι να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τη μόλυνση και τη διαχείριση της φλεγμονής. Επίσης, αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως συμβάλλει ακόμα και στη μείωση του κινδύνου για τον COVID-19.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία αυτοάνοσων παθήσεων. Όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

3. Μειώνει τις κακές συνέπειες της φλεγμονής

Ενώ κάποια φλεγμονή μπορεί να ωφελήσει ― βλέπε το προστατευτικό πρήξιμο που εμφανίζεται μετά από ένα φυσικό τραύμα ― η χρόνια φλεγμονή προκαλεί βλάβη στο σώμα. Αναγνωρίζεται πλέον ως αιτιώδης παράγοντας σε σχεδόν κάθε χρόνια πάθηση, από τις καρδιακές παθήσεις έως την κατάθλιψη.

Η βιταμίνη D βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονής ρυθμίζοντας την απελευθέρωση και τον πολλαπλασιασμό των κυτοκινών ― χημικών αγγελιοφόρων που ξεκινούν τη φλεγμονή.

4. Προστατεύει την υγεία του εντέρου

Προωθεί τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό. Επιπλέον, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της βλεννογόνου επένδυσης του εντέρου. Αυτή λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης, αντι-μολυσματικός και ανοσοποιητικός ενισχυτής για την προστασία από ιούς και άλλα παθογόνα.

5. Διατηρεί τα οστά γερά

Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, δομικού στοιχείου των οστών. Στο λεπτό έντερο, η βιταμίνη D λειτουργεί για τη μεταφορά του ασβεστίου από τα τρόφιμα στην κυκλοφορία του αίματος. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και βιταμίνης D καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Για να αυξήσεις την απορρόφηση ασβεστίου της βιταμίνης D, πρόσθεσε βιταμίνη Κ2 στη διατροφή σου. Η βιταμίνη Κ2 λειτουργεί ως απαραίτητο «GPS» για το ασβέστιο που απελευθερώνεται από τη βιταμίνη D. Διασφαλίζει ότι φτάνει στα σωστά μέρη του σώματός ― όπως τα οστά ― ενώ παραμένει μακριά από λάθος μέρη ― όπως οι αρτηρίες.

Πώς θα πάρεις περισσότερη βιταμίνη D

Η κάλυψη των ελλείψεων σου εξαρτάται από τις εργαστηριακές εξετάσεις σου. Επικοινώνησε, λοιπόν, με τον γιατρό σου και έλεγχε τα επίπεδα σου τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Πιθανώς και συχνότερα, εάν ακολουθείς θεραπεία με συμπλήρωμα βιταμίνης D3.

Ένας γρήγορος τρόπος, για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D είναι η καθημερινή μέτρια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Μείνε 10 έως 15 λεπτά αν έχεις λεπτή επιδερμίδα και για 15 έως 20 λεπτά αν έχεις φυσικό μαύρισμα. Σε πιο σκούρο δέρμα αρκούν μία έως δύο ώρες. Στη συνέχεια, προστατέψου με ένα μη τοξικό αντηλιακό. Πρόσεχε πάντα να μην καείς.

Πηγή: govastileto.gr