Πρόκειται για 250 τεστ που έγιναν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Ευχάριστα τα πρώτα νέα από τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν χθες στα αεροδρόμια.

Πριν από λίγο βγήκαν τα αποτελέσματα των πρώτων 250 τεστ από το Ηράκλειο της Κρήτης και είναι όλα αρνητικά.  Μέσα στην  ημέρα θα βγαίνουν συνεχώς αποτελέσματα απο τους τουλάχιστον 6.500 δειγματοληπτικούς έλεγχους σε ισάριθμους επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων που ήταν ο απολογισμός της χθεσινής, πρώτης ημέρας για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας.

Το επιχειρησιακό σκέλος αυτής της διαδικασίας ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά για τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που συνέλεγαν τα δείγματα.

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με τη χρήση ενός «έξυπνου» αλγόριθμου που υπολογίζει, με βάση το QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες, αν αυτοί έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που θα προκύψει από τους ελέγχους αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών για όλο το επόμενο διάστημα των τριών μηνών της εφετινής τουριστικής περιόδου. Ευλόγως υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας testing που έλαβε χώρα σε όλα τα αεροδρόμια που είχαν διεθνείς πτήσεις γιατί θα δώσει την πρώτη επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό στους επισκέπτες της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ιουνίου -που δεν αφορούσαν βεβαίως τουρίστες- 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν «εισαγόμενο». Από τα 500 κρούσματα του Ιουνίου, σχεδόν 100 αφορούσαν άτομο εισερχόμενο στην ελληνική επικράτεια από άλλη χώρα, είτε Έλληνα είτε αλλοδαπό.

Ωστόσο, πλέον οι συσχετισμοί αλλάζουν αφού οι αφίξεις επισκεπτών πολλαπλασιάζονται. Είναι ενδεικτικό, ότι τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου σχεδόν το 50% των κρουσμάτων ημερησίως ήταν «εισαγόμενα».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Από αυτά, τα 11 αναφέρθηκαν ως «εισαγόμενα» – 4 μέσω Προμαχώνα, 4 μέσω πτήσεων, 2 μέσω Αλβανίας και 1 που αφορούσε Ελληνοαμερικανό στην Κάρπαθο.

Τα 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στην εστία της Θράκης (1 στη Ροδόπη και 8 στην Ξάνθη), τα 2 στην Καστοριά η οποία μετρά πλέον 17 κρούσματα και τέλος 1 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook