Η Χαριλάου Τρικούπη ασκεί σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και παράλληλα επιδιώκει να «γκριζάρει» την εικόνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματισμός για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος

Ψηλά τον πήχη για τις επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής το προσεχές διάστημα βάζουν ηγεσία και στελέχη, υιοθετώντας την «πρόγνωση» ότι ο «λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ» δεν μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις «συντηρητικές» πολιτικές της. Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και τα περισσότερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν ότι η συγκυρία αφενός ευνοεί την άσκηση σκληρής κριτικής προς τον Κ. Μητσοτάκη στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου «επιστρέφει» στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το γεγονός ωστόσο ότι το ΚΙΝΑΛ -έναν χρόνο μετά τις εκλογέςπαραμένει δημοσκοπικά στη ζώνη του 6% προβληματίζει έντονα βουλευτές και στελέχη, που προσβλέπουν πλέον στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπαύεται στις δημοσκοπικές δάφνες του και αργά ή γρήγορα θα έρθει -όπως και η κυβέρνησή του- αντιμέτωπος με τα μείζονα προβλήματα που φέρνει στην ελληνική κοινωνία ο κορονοϊός και η ύφεση. Ναι μεν αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό ότι κατά το ξέσπασμα του κορονοϊού έδρασε γρήγορα και αξιοποίησε δεόντως το κλίμα ενότητας που σφράγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους, αλλά τον κατηγορεί ότι στη συνέχεια «φρέναρε» απότομα μπροστά στην ανάγκη γενναίων μέτρων για τη στήριξη των ανέργων, της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Οι έντονα επικριτικές αναφορές της Φώφης Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή με αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη ήταν ενδεικτικές της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ με στόχο να κερδίσει προοδευτικούς ψηφοφόρους, «χτυπώντας» τον «αρχηγό μιας συντηρητικής κυβέρνησης-παράταξης που ευθύνεται για την πολυετή κρίση». Η «δηλητηριώδης» ατάκα του πρωθυπουργού, που απάντησε υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της κυρίας Γεννηματά στην κυβέρνηση Σαμαρά, φαίνεται πάντως ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και κάποιοι την εξέλαβαν ως πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιπαρατεθεί με το ΚΙΝΑΛ στη βάση τού ποιος είναι περισσότερο προοδευτικός.

Προτάσεις
Η Χαριλάου Τρικούπη βέβαια έχει αποφασίσει να αντιπαρατίθεται εφεξής με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολλές εξάρσεις και υπερβολές. Θέλει να «γκριζάρει» την εικόνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνοντάς του πολιτικές ευθύνες για τις ημέρες διακυβέρνησης και σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά διατηρεί ως βασική προτεραιότητα την τεκμηριωμένη αποδόμηση των κυβερνητικών επιλογών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Πρότειναν εγκαίρως συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών για τη στήριξη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και τώρα επανέρχονται στην καταγραφή των διεκδικήσεων ανά την Ελλάδα.

Με αφορμή δε τον έναν χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη προγραμματίζουν αύριο να παρουσιάσουν τη «μαύρη βίβλο» – μια περιγραφή των «μελανών» σημείων της κυβερνητικής πολιτικής ανά τομέα. Αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην αγνοήσει την επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Γεννηματά συνδέεται αναμφισβήτητα και με τη στρατηγική της μεγαλύτερης διείσδυσης στην Κεντροαριστερά. Σε όλα τα τελευταία γκάλοπ ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ -όπως και του ΣΥΡΙΖΑ βέβαιαεπικροτεί κυβερνητικές πρωτοβουλίες από τις πρώτες ημέρες της επέλασης της πανδημίας.

Η ανάγνωση που κάνει το ΚΙΝΑΛ αφορά στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισέπραξε δημοσκοπική δύναμη, καθώς στη δεδομένη στιγμή αναγκάστηκε να αξιοποιήσει την ιδεολογική πατέντα της σοσιαλδημοκρατίας για να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Στη συνέχεια όμως -επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΚΙΝΑΛ- δεν θα καταφέρει να αποκοπεί από το δεξιό παρελθόν της και από το άρμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διατηρεί στους κόλπους του εκτός από ριζωμένες συντηρητικές και ακραίες φωνές.

Φυσικά, διαβάζουν προσεκτικά και τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον πρωθυπουργό με ιδιαίτερη αποδοχή στους κεντρογενείς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Αναμένουν επίσης νέο «χτύπημα» από το Μέγαρο Μαξίμου κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό με την αξιοποίηση και άλλων στελεχών από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ – «εκτός και αν οι πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ δεν επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει και άλλους κεντροαριστερούς στο κυβερνητικό σχήμα», λέει με νόημα βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος εκτιμά ότι είναι τέτοιες οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ που δύσκολα ο πρωθυπουργός θα τολμήσει δομικό ανασχηματισμό αντί των «διορθωτικών κινήσεων» που προανήγγειλε.

Η απλή αναλογική
Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, εν τω μεταξύ, η συζήτηση για τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη -παρότι όλοι ομνύουν υπέρ της αυτόνομης πορείας- «καθαρογραφεί». Η Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου θα είναι το πρώτο κρας τεστ – αν και ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αναβάλει την ενδεχόμενη σύγκρουση απόψεων στη Συνδιάσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα λειτουργήσει εκ των πραγμάτων υπέρ της σκληρής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ίσως «φρεσκάρει» τον ρόλο της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης στην πιθανότερη εξέλιξη της μη αυτοδυναμίας. Με πολύ απλά λόγια, το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται όχι για «μαραθώνιο», αλλά για «δρόμο αντοχής», έτσι ώστε φτάνοντας στις κάλπες να έχει τουλάχιστον διατηρήσει το 8% των περσινών εκλογών...

Πηγή: ethnos.gr