Στον ένα χρόνο που συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, την κυβερνητική αλλαγή και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτές καθόρισαν, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την ραγδαία εμφάνιση μιας υγειονομικής 

πανδημίας, που βρήκε σχεδόν απροετοίμαστη την παγκόσμια Κοινότητα. Πανδημία, με απώλειες όχι μόνον σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και με δυσμενείς προεκτάσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η παγκόσμια εξάπλωση της υγειονομικής απειλής, οδήγησε την κυβέρνηση να δράσει κάτω από πρωτόγνωρες καταστάσεις, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, αλλά αναγκαίες όπως αποδείχθηκε και αποδεικνύεται, στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το lock-down έπληξε την τουριστική βιομηχανία αλλά και άλλες πηγές οικονομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Και τόσο το κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, οι αυτοδιοικητικές δομές, αλλά και η ιδιωτική οικονομία, επέδειξαν εγρήγορση και συνέπεια στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού που δεν είχε προηγούμενο και δεν επέτρεπε να σημειωθούν λάθη και παραλείψεις.

Το κράτος δημιούργησε πολύ έγκαιρα ένα πλέγμα κεντρικού συντονισμού, ανάληψης πρωτοβουλιών, εφαρμογής οδηγιών και διαδικασιών, που διαχέονταν σε όλο τον μηχανισμό του. Από το δημόσιο Σύστημα Υγείας, την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, την καθημερινότητα των συναλλαγών των Πολιτών. Και σε όλα αυτά, καθοριστικός ήταν ο παράγοντας των τεχνολογικών εφαρμογών, για την τηλεεργασία, την εκπαιδευτική εξ αποστάσεως δραστηριότητα. Τα νοσοκομεία μας έδειξαν ανθεκτικότητα, κάτω από μια δύσκολη συγκυρία, με γειτονικές χώρες να καταγράφουν εκατοντάδες θανάτους καθημερινά. Διαθέσιμοι πόροι δεσμεύθηκαν στον χώρο της υγείας, των κοινωνικών πολιτικών, της απασχόλησης. Τα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία, σήκωσαν το βάρος εφαρμογής των μέτρων.

Το κεντρικό κράτος, ο κυβερνητικός μηχανισμός, οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης,  επέδειξαν μια πρωτοφανή ετοιμότητα και κινητικότητα, ανατρέποντας χρονίζοντες αρνητικούς προσδιορισμούς, δημιουργώντας μια αναγκαία εθνική αυτοπεποίθηση.

Η ιδιωτική οικονομία, αυτή που επλήγη ουσιαστικά από τον COVID19, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, που από την μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν αντιμέτωποι με το lockdown των δραστηριοτήτων τους και των υπηρεσιών τους, έδειξαν την δική τους ευθύνη.

Και τώρα που υλοποιούνται οι αποφάσεις για μια ομαλή και σε βάθος χρόνου επιστροφή στην καθημερινότητα , αυτό το οποίο κατακτήσαμε, η εθνική ευθύνη, πρέπει να διατηρηθεί. Για την ανάταξη της οικονομίας, διατηρώντας την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας την υγεία, όπως απαιτούν τα μέτρα, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αστερίσκους.

Όλα αυτά που αποτέλεσαν βιώματα για όλους μας, κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα, αυτοδιοίκηση, την κάθε επαγγελματική και επιχειρηματική αναφορά, τον κόσμο της εργασίας, αλλά και όσους είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη απασχόλησης, αποτελούν σημεία αναφοράς για την επόμενη μέρα της χώρας. Για να επιτύχουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, για να θέσουμε σε οριστική αναστολή τις παθογένειες που εγκλωβίζουν κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο της την λειτουργική και αποδοτική μετεξέλιξη. Να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες στρεβλώσεις και τις διαρθρωτικές παρενέργειες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Να απελευθερώσουμε από την εγκατεστημένη αυθαιρεσία ενός παρακμιακού βαθέως κράτους, μέρος τους οποίου τάσσεται σφοδρά απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Να αξιοποιήσομε, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα, τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, με μια στοχευμένη, μακράς πνοής πολιτική, που θα διαμορφώνει την δημοσιονομική ευθύνη, την σοβαρή επενδυτική διαχείριση σε έργα που θα αλλάξουν την χώρα και την περιφέρεια. Αλλάζοντας όμως και την πολιτική δυσπιστία σε Κοινοτικό επίπεδο για το πως και που γίνεται η αξιοποίηση κονδυλίων, ενισχύοντας και την διαπραγματευτική οντότητα της χώρας.

Το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να καταβάλλει – λαμβάνοντας υπ’όψιν την δημοσιονομική εικόνα – οικονομικές ενισχύσεις στην ιδιωτική οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, προς μείωση των ποσοστών ανεργίας, αντιμετώπισης της ύφεσης, αναμένοντας την ευρωπαϊκή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτει και σε συζήτηση την αναγκαιότητα για τον παραγωγικό μηχανισμό των επόμενων δεκαετιών.

Γιατί, ως χώρα χρειαζόμαστε μια νέα παραγωγική εκκίνηση, μια μεγάλη συμφωνία για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, στην ουσία το μέλλον της απασχόλησης, την επένδυση στο τρίπτυχο καινοτομία – έρευνα – τεχνογνωσία, την διασύνδεση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τον δημόσιο χώρο. Αλλά και τις μεγάλες παρεμβάσεις στην δημόσια διοίκηση, στον φορολογικό μηχανισμό, το αναγκαίο προσαρμοστικό πλαίσιο για ένα συντονισμένο και λειτουργικό επαναπροσδιορισμό του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος της χώρας. 

  • Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. 

Το άρθρο έχει γραφεί για το portal flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook