Συνεχίζονται οι επισκέψεις της στην Κρήτη, με σημερινό “σταθμό” τα Χανιά. Τι είπε με Καλογερή και Σημανδηράκη και Μητροπολίτη Δαμασκηνό.

-Τελευταία ενημέρωση: 15:58-

Στα Χανιά βρίσκεται η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, σε συνέχεια των επισκέψεών της σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, προκειμένου να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για τον εορτασμό των 100 ετών από την επανάσταση του 1821.

Δώρα και εξαιρετικό κλίμα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Πρώτος “σταθμός” της κας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη η Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου έχει συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης του νομού. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνάντησης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων δώρισε στην κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ένα Λεύκωμα με την Αρχαία Απτέρα την Αρχαία Ελεύθερνα και το αρχαιολογικό μουσείο. Εκείνη του πρόσφερε το συλλεκτικό νόμισμα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Όπως επεσήμανε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: “Πρέπει να σε σεβόμαστε την ιστορία του τόπου μας, να είμαστε περήφανοι για αυτήν. Και η Κρήτη την έχει αναδείξει καθώς στις εκδηλώσεις για θα 200 χρόνια έχει γίνει ένα πάντρεμα πολιτισμού και εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια”.

Ο αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά του μίλησε για το σπουδαίο έργο της κ. Αγγελοπουλου και την προσπάθεια που κάνει η οποία είναι αξιέπαινη όπως ανέφερε, ενώ η ίδια τόνισε ότι είναι διαθέσιμη να συνεργαστεί με την Κρήτη για τις εκδηλώσεις καθώς αγαπά το νησί αφού είναι και η ίδια κρητικιά.

Επόμενος “σταθμός” το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Ενετικό Λιμάνι

Μετά την Αντιπεριφέρεια Χανίων, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μετέβη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου όπου την υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.

Η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι “πρέπει να γίνει σύνδεση των ιστορικών πόλεων γιατί υπάρχει μέλλον. Η Ελλάδα φέτος γιορτάζει και με τον  τρόπο αυτό θα τεθούν οι βάσεις και για τις επόμενες επετείους”.

Η πρόταση Σημανδηράκη και το σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής “2020”

“Έχουμε μιλήσει με πάνω από 100 δήμους και έχουμε πολλές προτάσεις. Στο χρονολόγιο που έχει η ιστοσελίδα μας μπορεί να μπει κάποιος και να προσθέσει σημαντικά ιστορικά στοιχεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδα, στοιχεία που συνθέτουν από την ιστορία του κάθε τόπου.Γνωρίζουμε την ιστορία μας και την αναγνωρίζουμε! Ο κάθε τόπος κάνει προτάσεις για τα ιστορικά γεγονότα που θέλει να αναδείξει. Σκοπός είναι όσα θα γίνουν να είναι απαρχή ενός αρχείου, θελουμε ένα παράθυρο στο μέλλον καθώς όλα τα ιστορικά στοιχεία που θέλει να προβάλει ο κάθε τόπος θελουμε να μείνουν για τις επομενες γενιές. Η δίκη σας πρόταση για τα Χανια της τρισδιάστατης πραγματικότητας είναι καταπληκτική ιδέα, η αποτύπωση των ιστορικών στοιχείων σε κτίρια ώστε να δημιουργήσετε νέους τρόπους για να μείνουν οι δράσεις”, τόνισε στον Δήμαρχο Χανίων η κ. Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε ότι η πρόταση που κατατίθεται προς την κ. Αγγελοπουλου “είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την ιστορία. Να αναδειχθούν δηλαδή τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία των Χανίων σε συνδυασμό και με την επέτειο των 80χρονων από τη Μάχη της Κρητης”. Και προσέθεσε: «Έχουμε συνεργασία με το ΜΑΙΧ, το Πολυτεχνείο κρητης, το Μεσογειακό πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο ελιάς, όποτε θελουμε με τη συμβολή των ερευνητών να αναδείξουμε αυτό το κομμάτι».

Η κ. Αγγελοπουλου τόνισε ότι βρίσκει την ιδέα εξαιρετική και ότι θα συμβάλει ώστε να υλοποιηθεί, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα μέσω του σάιτ να μπαίνει ο κόσμος και να βλέπει όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Σημανδηράκης πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τα Χανια ότι θα ολοκληρωθει και το Αρχαιολογικό μουσείο αλλά και ότι προετοιμάζονται σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού της πόλης, όπως οι πρώην γαλλικοί στρατώνες που θα προετοιμαστούν για το νέο δημαρχείο κλπ.

Παράλληλα, ο κ. Σημανδηράκης, υπογράμμισε ότι, “η επόμενη πρόταση που θα κατατεθεί αφορα σε μια νέα «παραγωγή που θελουμε να αναφέρεται στον καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη. Θα είναι σε όπερα με το σκηνικό να είναι η Φορτέτζα”.

Η κ. Αγγελοπουλου τόνισε ότι αυτή η ιδέα θα πρέπει να συνδυαστεί με θεματικό τουρισμό, ώστε να αναδειχθεί για παράδειγμα με εκκλησιαστικό τουρισμό, ιατρικό τουρισμό κλπ, ώστε να συνεχιστεί αυτή η δράση και να έρθουν περισσότερα έσοδα. «Θελουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και με ιδέες αλλά και στην υλοποίηση» υπογράμμισε η κ. Αγγελοπουλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννακάκης Αντιδήμαρχος πολιτισμου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για την πόλη και περιμένουν να εγκριθούν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ανέφερε από την πλευρά του ότι “υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις οι οποίες συμπιμπτουν και δε μπορούν να αναδειχθούν όλες”.

Η κ. Αγγελοπουλου τόνισε ότι στο ημερολόγιο που θα υπάρχει στη σελίδα, θα αναγράφονται αναλυτικά οι εκδηλώσεις ώστε ο κόσμος να βλέπει όλες τις δράσεις στην Ελλάδα για να μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Η αναφορά της Γιάννας Αγγελοπούλου για την Αγιά Σοφιά

Η κ. Αγγελοπουλου τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ντροπιαστική απόφαση για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς καθώς και η οικογένεια της ήταν στο Φανάρι.

Αμέσως μετά, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μετέβη στο Φρούριο του Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Εκεί που υψώθηκε συμβολικά την 1 Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μια έκπληξη περίμενε την κ. Αγγελοπουλου καθώς μαθήτριες έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν προς τιμήν της.

Σύνομιλησε παράλληλα και με τον Δημήτρη Μαραμή, τον συνθέτη της όπερας καπετάν Μιχάλη.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη θα μεταβεί στο “Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος” στη Χαλέπα κα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις της στα Χανιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook