Η συμφωνία δεν προκαλεί προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και δεν απειλεί τις συντάξεις, ούτε συνεπάγεται μείωση της εθνικής κυριαρχίας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του για τις αποφάσεις της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

«Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά. Για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω. Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις» είπε.

«Στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μας. Εμείς καθορίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Και εμείς έχουμε την ευθύνη του. Το να έχουμε βέβαια τεχνογνωσία, στήριξη, καλές πρακτικές και συμβουλές ειδικών στην χώρα μας μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η προσπάθεια του Ελληνικού λαού αποδίδει» και «βήμα – βήμα μάς έφερε στο χθεσινό βράδυ, στις χθεσινές αποφάσεις».

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου δήλωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε και καταφέραμε να διαγράψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του χρέους μας» και επιπλέον «πετύχαμε να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Τα αποτελέσματα αυτά, ο κ. Παπανδρέου τα χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας για την πατρίδα μας»: «Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του Ελληνικού λαού. Οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος. Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σύνοδος έδειξε ότι «μάχη που δεν δίνεται είναι μάχη που χάνεται» καθώς και ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Θέλουν την επιτυχία, και όχι την αποτυχία της Ελλάδας. Βάζουν και αυτοί πλάτη».

«Τώρα που εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μας για πολλά χρόνια ακόμα, μπορούμε να αφιερωθούμε σε αυτά που έχουμε ακόμη περισσότερο ανάγκη και στο μέλλον θα αποφέρουν και τα πραγματικά οφέλη για τη ζωή μας και για τη ζωή των παιδιών μας. Αλλά κυρίως, θα χρειαστεί να δουλέψουμε μαζί» είπε.

«Μέχρι εκεί όμως έχουμε δρόμο. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί εντατικά.
Μέρα-μέρα να αλλάξουμε όσα μας προσβάλουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία, και αυτή η συμφωνία μάς δίνει τον χρόνο, να επιλέξουμε τι είναι εκείνα που έχουν αξία για μας τους Έλληνες».

Νωρίτερα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιδίωξε να αποκρούσει τα επιχειρήματα για περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Η εφαρμογή ανήκει στην Ελλάδα, δεν φοβόμαστε το πρόγραμμα ούτε τους κακούς ξένους. Εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε δουλειά από τους υπουργούς του προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.
Επίσης περιέγραψε μια σειρά από βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία είναι:

– Άμεσες ενέργειες για εκταμίευση της 6ης δόσης
– Εκταμίευση της 6ης δόσης
– Πλήρης εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου
– Το PSI plus να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη
– Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα

Ο κ. Παπανδρέου επίσης, για άλλη μια φορά, απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Η κυβέρνηση προσδοκά με την εφαρμογή του προγράμματος να κερδίσει 4,5 δις το χρόνο, ενώ κυβερνητική πηγή επεσήμανε ως η επιτυχία της συμφωνίας έγκειται στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 90 δις χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Όταν πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που κόπτονται για τους τραπεζίτες, ότι κάποια ΜΜΕ επιχειρούν την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση του κόσμου χωρίς να τον αφήνουν να σκεφτεί ψύχραιμα και τέλος σημείωσε πως ορισμένα προοδευτικά κόμματα υιοθετούν την επιχειρηματολογία των τραπεζών.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζελος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς για την χθεσινή Συμφωνία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος πήρε κατ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και ρώτησε τον κ. Σαμαρά αν έχει απορίες σε σχέση με την συμφωνία που επετεύχθη στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι έχει δύο τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις. Η πρώτη πως θα γίνει και θα καταγραφεί λογιστικά η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δεύτερη πως θα γίνει η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε τεχνικού χαρακτήρα εξηγήσειας αλλά πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook