Κύκλωμα το οποίο υπερχρέωνε το ΙΚΑ Ηρακλείου για τη μεταφορά νεφροπαθών, υποστηρίζει ότι αποκάλυψε η διοίκηση του Ιδρύματος, κάνοντας λόγο για ζημιά άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το ΙΚΑ Ηρακλείου ιδιοκτήτες ταξί και 18 ασφαλισμένοι νεφροπαθείς παραποιούσαν παραστατικά με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αποδίδει στους δικαιούχους μεγαλύτερα ποσά απ’ό,τι έπρεπε.

Η απάτη αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου του 2009 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2010 και ζημίωσε το ΙΚΑ κατά 204.000 ευρώ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το ΣΔΟΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες από πλευράς της κεντρικής διοίκησης και του ΣΔΟΕ μετά τις καταγγελίες που έγιναν για τη δράση συγκεκριμένου κυκλώματος.

Η πρώτη φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση του ΙΚΑ, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το ίδρυμα έχει ζημιωθεί κατά 204.000 ευρώ. Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη ενώπιον της οποίας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι ελεγχόμενοι ιδιοκτήτες ταξί και οι ασφαλισμένοι νεφροπαθείς.

18 νεφροπαθείς στον Εισαγγελέα

Για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος και έγινε διασταύρωση των ημερήσιων αποδείξεων των ταμειακών μηχανών των ταξί, σε συνδυασμό με τις μηνιαίες καρτέλες προγραμμάτων αιμοκάθαρσης δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων.

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων για όλες τις περιπτώσεις απόδοσης δαπανών είναι πλέον πάγια ώστε να πατάσσεται κάθε είδους διαφθορά και να αποδίδονται οι ευθύνες με απόλυτο τρόπο».

Να σημειωθεί ότι η διερεύνηση της νέας απάτης ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων υποτιθέμενες μεταφοράς νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, περιπτώσεις που κίνησαν τις υποψίες των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

Για παράδειγμα είχε αποκαλυφθεί περίπτωση νεφροπαθούς, ο οποίος εμφανιζόταν να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση μεταμεσονύκτιες ώρες ενώ σε άλλη περίπτωση νεφροπαθής εμφανιζόταν να κάνει αιμοκάθαρση ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ακόμα ελέγχθηκαν περιπτώσεις νεφροπαθών που ενώ διαμένουν μόνιμα εντός πόλης, εμφανίζονταν να κατοικούν σε χωριά προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν και να εισπράξουν τα έξοδα μετακίνησης.

Η νέα απάτη σε βάρος του ΙΚΑ έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη κομπίνα εκατομμυρίων με τις παράνομες συνταγογραφήσεις πανάκριβων διατροφικών σκευασμάτων, ακόμα και σε νεκρούς. Για τη μεγάλη απάτη έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε βάρος γιατρών και υπαλλήλων.

Κατά περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι, όπως είχε επισημανθεί από τις εισαγγελικές Αρχές, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες: της απάτης σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και άμεσης συνέργειας στην προαναφερόμενη κατηγορία, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της άμεσης συνέργειας στο συγκεκριμένο αδίκημα.


(με πληροφορίες από "Ελευθεροτυπία" και "Πατρίς")