Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας προτείνει ο Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χανίων, Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του:

“Το φλέγον ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την πόλη, είναι αυτό του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, τόσο για την πόλη, όσο και το κτίριο αυτό καθαυτό,οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά πράγματα, είτε είναι αρεστά, είτε όχι.

Πρώτον και βασικότερο. Το κτίριο έχει μια πλούσια ιστορία και αποτελεί ένα εκ των συμβόλων της πόλης μας και της Κρήτης ευρύτερα. Η ιστορία δεν ξεγράφεται, αντιθέτως οφείλουμε να την αναδεικνύουμε!

Δεύτερον. Τυπικά το κτίριο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει αυτή είναι η πραγματικότητα. Το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε ιδιώτης, ούτε επιχείρηση, αλλά ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έχει όργανα που αποφασίζουν και νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.

Τρίτον. Δεν θεωρώ σωστό 50, 100 ή 1000 πολίτες να αποφασίζουν για το “μέλλον” ή την “αξιοποίηση” ενός ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου που έχει ξεχωριστή θέση στις “καρδιές” και “εικόνες” όλων των Χανιωτών!

Επομένως, προτείνω οι Δημότες να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς το πως θα ήθελαν να αξιοποιηθεί το κτίριο της Μεραρχίας Κρητών.

Να διεξαχθεί δημοψήφισμα, όπου θα ζητάμε την άποψη των δημοτών, ρητό και δεσμευτικό ως προς τις κινήσεις του Δήμου μετά το αποτέλεσμα του. Από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλουμε να ετοιμάσουμε όσο καλύτερα γίνεται το τεχνικό κομμάτι του δημοψηφίσματος, αλλά και την ουσία του.

Κατά την άποψή μου, το Πολυτεχνείο πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία – δεν είμαστε εχθροί!

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ας εμπιστευτούμε τους πολίτες, ας προτάξουμε την άποψή τους και να είστε σίγουροι πως μόνο κάτι καλό μπορεί να βγει από αυτή τη διαδικασία!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook